Logo deteylinger.nl
<p>De gevel bevat sierstenen boven de raamkozijnen in een zogenaamde getoogde rollaag. | Foto: PR</p>

De gevel bevat sierstenen boven de raamkozijnen in een zogenaamde getoogde rollaag. | Foto: PR

Voorhout

Restauratieprijs Voorhout uitgereikt

  Historie

Het belooft zaterdag 25 september een drukke dag te worden met meerdere activiteiten voor het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV).

Om 10.30 uur is de aftrap als tijdens het HKV-café bezoekers welkom worden geheten in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat. 

Deze inloopgelegenheid is inmiddels gebruikelijk op de laatste zaterdag van elke maand. Voor geïnteresseerde gasten zijn de verzameling bidprentjes, een grote collectie foto’s uit het verleden van Voorhout en boeken over dorp en directe omgeving door te bladeren. 

In de vitrinekasten worden materialen tentoongesteld die herinneren aan de schooltijd van vroeger, religieuze artikelen en zaken die te maken hebben met de arbeid in de bloembollensector. 

De tentoonstelling van de 75-jarige Oranje vereniging Voorhout kan nog steeds bezocht worden. Voor degenen die in hun familiegeschiedenis willen duiken is er ervaren hulp aanwezig om te helpen bij die zoektocht. Voor de lokale voorouders is er natuurlijk het genealogiebestand op de website van de HKV.

Tussen De Posterijen en Cheers

Zaterdagmiddag gaat de aandacht naar Herenstraat 108. Na een periode waarin geen geschikte kandidaten gevonden konden worden is de HKV blij de Voorhoutse Restauratieprijs weer te kunnen uitreiken. De keuze is gevallen op de woning tussen De Posterijen en Cheers. Het betreft een vrijstaand woonhuis van rode baksteen en donkere gebakken dakpannen. Het pand werd omstreeks 1900 voor Co Danen gebouwd en is meerdere generaties door die familie bewoond.

Het is éénlaags met mansardekap en de nok evenwijdig aan de straat gesitueerd. De voorgevel is vijf-assig: twee ramen links, twee rechts en de prominente voordeur in het midden, met dakkapel daarboven. 

De gevel bevat sierstenen boven de raamkozijnen in een getoogde rollaag. Dit is gebruikelijk en typerend voor de architectuur rond die tijd. 

Na toevoeging van een extra voordeur in de noordelijke zijgevel in 1932 is het bewoond geweest door twee gezinnen. In het recente verleden werd het gebruikt om gastarbeiders onder te brengen. In verarmde staat dreigde de woning ten onder te gaan met de bouw van het naastgelegen appartementencomplex en de daarbij ontstane discussie over parkeergelegenheid. 

Het is weer een pareltje

De HKV is erg blij dat het pand behouden en nu zorgvuldig gerestaureerd is. Helaas is het erachter staande eenvoudige bollenschuurtje verdwenen. Het pand is weer een pareltje voor de dorpskern. 

Met een hoge mate van functionaliteit wordt verwacht dat met onderhoud en zorg ook de toekomst verzekerd is. De restauratieprijs zal daarom zaterdagmiddag uitgereikt worden aan eigenaar en beheerders.

Meer berichten