Van Swieten (Trilokaal): 'Hooij is niet bezig met partijpolitiek, dat spreekt ons aan' | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Van Swieten (Trilokaal): 'Hooij is niet bezig met partijpolitiek, dat spreekt ons aan'

  Politiek

Teylingen • De fractie en het bestuur van Trilokaal dragen Heleen Hooij voor als nieuwe wethouder. Zij volgt Rob ten Boden op. Hooij was bijna drie jaar wethouder in Heemstede. Op dit moment is zij raadslid in die gemeente.

Trilokaal moest op zoek naar een nieuwe wethouder, nadat Ten Boden in december zijn functie neerlegde. Het werd een intensief proces, waarbij de eerdere beoogde kandidaat niet door raad werd goedgekeurd. En dus moest Trilokaal buiten de eigen partij kijken.

Waarom lukte het niet om binnen de eigen gelederen een geschikte kandidaat te vinden?

Fractievoorzitter Frans van Swieten: "Voor lokale partijen ligt het iets ingewikkelder als je kijkt naar het eisenpakket voor het wethouderschap. Je zoekt naar een ervaren bestuurder, iemand die bekend is met gemeentepolitiek, lid is van Trilokaal, in Teylingen woont én direct beschikbaar is. Dat is heel moeilijk. Dan trek je de conclusie: die eisen zijn nu niet verenigbaar. Het belangrijkste was het ontbreken van genoeg bestuurlijke ervaring."

Hoe komt Trilokaal uit bij een bestuurder uit Heemstede?

Van Swieten: "Deels ga je zelf zoeken, en deels zijn er mensen uit ons netwerk die kandidaten voordroegen. Dat laatste was het geval bij Heleen Hooij. Ze was verrast, maar ook geïnteresseerd. We zijn om de tafel gaan zitten en al snel bleek dat onze standpunten dicht bij elkaar liggen. Belangrijk voor ons is ook dat vanuit haar tijd als wethouder in Heemstede, Heleen de reputatie heeft dat ze niet zoveel met partijpolitiek bezig is. Dat is iets wat ons als lokale partij erg aanstaat."

Na haar studie in Wageningen heeft Heleen Hooij vijf jaar ontwikkelingswerk gedaan in Jemen en Pakistan. Daarna was ze secretaris Bestuur en Directie bij bloemenveiling Royal FloraHolland en tot 2015  algemeen secretaris bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Van 2015 tot 2018 was ze wethouder in Heemstede. In die gemeente is ze ook al veertien jaar raadslid. 

Mevrouw Hooij zit namens de VVD in de raad van Heemstede. Op Facebook valt het woord 'kiezersbedrog'. Wat is uw reactie daarop?

Van Swieten: "Dat vind ik niet. De leden die voor Trilokaal in de raad zitten, zetten de lijnen uit. Het college van B&W is uitvoerend en minder bezig met partijpolitiek. Daarnaast heeft Heleen ook haar lidmaatschap van de VVD opgezegd en wordt ze lid van Trilokaal. Dat is niet nieuw, er zijn meer politici die van partij wisselen."

Wanneer gaat de nieuwe wethouder aan de slag?

"Er moet een raadsvergadering komen waarin ze officieel wordt aangesteld door de raad. De eerstvolgende staat gepland op 17 maart. Dat duurt nog wel even. Tenzij er een extra ingelaste raadsvergadering komt."

Wat is de belangrijkste taak die mevrouw Hooij van Trilokaal meekrijgt?

"Dat zijn er een aantal, daar hebben we het intern nog over. We hopen dat ze de complete portefeuille van Rob ten Boden over kan nemen. Dat ligt aan het college, die gaan over de verdeling. We vinden het doorzetten van het afvalbeleid, duurzaamheid in zijn algemeenheid en bestuurlijke veranderingen in de gemeentelijke organisatie doorvoeren de belangrijkste punten."

U heeft hectische weken achter de rug. Bent u blij dat de kogel door de kerk is?

"Ik ben pas blij als een grote meerderheid in de gemeenteraad akkoord is. Dan ben ik pas echt gerust."

Heleen Hooij liet in een eerdere reactie in het persbericht van de gemeente al optekenen:

"Teylingen is een fantastische gemeente, met drie dorpen waar het heerlijk wonen, werken en recreëren is. Ik houd van uitdagingen en ben zeer gemotiveerd me in te zetten voor een duurzaam, slagvaardig en innovatief Teylingen. Ik kijk ernaar uit samen met de andere leden van het college, de gemeenteraad en de gemeentelijke organisatie de ambities voor Teylingen en haar inwoners waar te maken."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>