In Sassenheim stelde de reiswinkel  aan het einde van het jaar de etalage beschikbaar aan andere winkeliers. | Foto: MV
In Sassenheim stelde de reiswinkel aan het einde van het jaar de etalage beschikbaar aan andere winkeliers. | Foto: MV Foto: MV

Motie voor steun lokale ondernemers haalt het niet

Politiek Teylingen

Teylingen • Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad een CDA-motie verworpen die opriep om de aanwezige mogelijkheden te benutten om ‘alle’ daarvoor in aanmerking komende ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen. Dit naar aanleiding van een brief van het Business Platform Teylingen (BPT) over de horeca.

door Nico Kuyt

Door het coronavirus en de maatregelen zijn met name ook lokale ondernemers uit het midden en kleinbedrijf financieel geschaad en met hun bedrijf onder grote financiële druk komen te staan. Het BPT stuurde in oktober een brief aan B&W om serieus te kijken naar een aantal opties om de horecaondernemers te ondersteunen, zoals de inzet van een noodfonds, aandacht voor de besteding van de HLT-bon of kwijtscheldingsregelingen.

Alle bedrijven

De motie riep B&W op niet alleen te kijken naar de horecaondernemers, maar alle in het midden- en kleinbedrijf, door onder andere na te gaan of die opties in de brief van BPT ook voor hen toepasbaar zijn en zo steun te verlenen. Maar de motie sneuvelde vorige week. Het kreeg naast het CDA de steun van de ChristenUnie, D66, Groen en Leefbaar Teylingen, PvdA en één lid van GroenLinks, maar dat was net één stem tekort.

Wethouder: ‘Actie in plaats van onderzoek’

Bij de voorbespreking in de raadscommissie Bestuur verklaarde B&W niet achter de motie te staan. B&W zet zich in op overleg met de ondernemers en actie in plaats het doen van een onderzoek, zo gaf wethouder Marlies Volten aan. Vanaf het begin van de crisis heeft B&W dat ook gedaan. Heel dicht bij de ondernemers staan en gepaste steun bieden, zo onderstreepte zij.

Administratieve last

Voor diverse fracties was dit een reden om het besluit te nemen de motie niet te steunen. Zo leek het Trilokaal een administratieve last te worden en er wordt al veel gedaan. Andere fracties deden soortgelijke uitspraken.

Uit de krant