Logo deteylinger.nl
<p>.</p>

.

(Foto: Pexels.com)
Teylingen

Stevige taal in commissie over verkeerd verwerken miljoenen

  Politiek

Teylingen • De sfeer was vorige week te snijden in de raadzaal. Door een ‘administratieve fout’ waren enkele miljoenen in de begroting verkeerd verwerkt. Het voltallige B&W kwam naar de raadscommissie Welzijn om op het matje te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren. En in deze ‘gedachtewisseling’ met B&W klonk treurnis alom.

door Nico Kuyt

Lopende het jaar komen altijd wat wijzigingen in de begroting. Als er te weinig is begroot, dan beslist de gemeenteraad over een opplussen. Maar hierin ging het mis. Bij de wijzigingen van de gemeenschappelijke regelingen van het Sociaal Domein werd verzuimd dit goed te verwerken. En dat liep op tot 4,3 miljoen. Bij een interne controle kwam het aan het licht. B&W nam direct maatregelen. In plaats van één persoon die het behapstukte, wordt er nu een heel team opgezet en meer controle uitgevoerd. “Wij vinden het uitermate vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren. Wij betreuren de situatie ten zeerste”, zo trok wethouder Arno van Kempen namens B&W het boetekleed aan. “Dit niet had niet moeten gebeuren”, voegde collega-wethouder Marlies Volten er nog maar extra toe. 


Geschrokken

In de commissie klonken stevige woorden. ‘Onze mond viel open’, schilderde de VVD. ‘Dit kwam hard aan’, vond ook D66. ‘Een debacle’, oordeelde de PvdA. ‘Wij zijn behoorlijk geschrokken’ ontboezemde Trilokaal. ‘Ik hoop dit niet meer mee te maken’, verzuchtte een eveneens geschrokken fractie Piket. ‘Een grote misser. Bijzonder kwalijk’, riep het CDA, die naar eigen zeggen het nog zacht uitdrukte. ‘Hoe kan het bestaan’, sloot de ChristenUnie de rij van verwondering over de misser. 

Glazen bol

“We nemen het hoog op. Dit eens en nooit meer. Dit gevoel zit ook tussen onze oren. Vreselijk dat het is gebeurd”, gooide Van Kempen in het antwoord van B&W er een schepje bovenop. Op vragen uit de commissie of het niet nog eens kan gebeuren moest hij wel erkennen geen glazen bol te hebben, maar dat de hele organisatie het zich zeer aantrekt. “De maatregelen zullen in ruime mate bijdragen om het te voorkomen. Ik heb het vertrouwen dat dit een eenmalige zaak is geweest.” En na nog enig gesteggel kwam de commissie tot een einde. Daarmee kan B&W nog even verder. De ChristenUnie stipte wel aan dat in de ogen van de fractie B&W weliswaar enig krediet heeft opgebouwd, maar mocht het nog eens voorkomen, dan is het krediet wel op. Afgesproken werd dat de meer boekhoudkundig begiftigden op korte termijn nog even gaan kijken naar de meer technische kant of de genomen maatregelen voldoende zijn, want het bleek een taaie materie voor de commissie Welzijn.

Meer berichten