Logo deteylinger.nl
Foto: MV
Voorhout

Bussluis als oplossing voor snelbus over Oosthoutlaan?

  Politiek

Voorhout • De gemeenteraad heeft recent een onderzoek naar een alternatieve route van de snelbus bij meerderheid afgewezen, maar een inwoner komt nu met een oud idee om de veiligheid van de Oosthoutlaan te vergroten. Namelijk een bussluis. Hij heeft hierover een uitgebreide mail naar de gemeenteraad gestuurd.

door Nico Kuyt

Vele jaren geleden speelde de veiligheid ook al en toen kwam het idee van de bussluis al eens langs, maar daarna ging het leven weer verder zonder enige maatregelen, zo geeft de inwoner aan. Maar toch denkt hij dat dit een ideale oplossing is, met ruimte voor de bus die gemakkelijker door de Oosthoutlaan kan en door minder sluipverkeer waardoor de bus sneller wordt. Voor de auto wordt het minder interessant omdat deze verder moet omrijden via de Bollendreef of zelfs Leidsevaart of Teylingerlaan. Bewoners van Oosthout redden zich volgens hem wel via de Kruidenschans of Bloemenschans om aan de juiste kant van de bussluis terecht te komen. 

Aanpassingen

Een verbouwing van een aantal kruispunten in Teylingen voor die paar seconden voor de bus ziet hij niet zitten, voor de invoering van de coronamaatregelen stonden de auto’s al stil ter hoogte van de Bloemenschans. Aangezien er volgens de huidige plannen pas een busbaan komt vanaf het industrieterrein Sassenheim Zuid gaat de bus in de spits niet veel sneller worden. “Wat je ook gaat verzinnen op welk kruispunt in Teylingen dan ook, het is zonde van het geld. Langzamerhand moeten we gaan inzien dat er vele jaren teveel huizen gebouwd zijn, en nog worden, in een gebied zonder daar extra vervoersmogelijkheden te creëren”, aldus de schrijver. Zijns inziens zijn er drie alternatieven, thuiswerken, carpoolen en openbaar Vervoer. Zijn advies is met kleine aanpassingen toch de bus proberen te versnellen, maar geen grote verbouwingen van kruispunten te gaan regelen.

Het bespaarde geld kan dan richting inwoners van Teylingen gaan voor korting op het openbaar vervoer, medefinanciering van de thuiswerkplek of belastingteruggave bij aantoonbaar carpoolen.

Meer berichten