Voor Fenna Jagtman, Daniel Harmzen en Michelle Rozenbroek is de Europacup een thuiswedstrijd. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Voor Fenna Jagtman, Daniel Harmzen en Michelle Rozenbroek is de Europacup een thuiswedstrijd. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl

Op de fiets naar de Europacup

Sport Sassenheim

Sassenheim • De eerste Europacup in Teylingen gaat op vandaag, op donderdag 12 januari, van start. Voor Daniel Harmzen weer een nieuw hoofdstuk om toe te voegen aan zijn lange sportcarrière bij TOP. Michelle Rozenbroek en Fenna Jagtman staan nog maar aan het begin. Voor alle drie is echter één ding hetzelfde: ze hoeven maar een paar honderd meter te reizen om de Europacup te spelen.

Toen Daniel Harmzen (31) al in het eerste stond, speelde Fenna Jagtman (20) haar wedstrijden in de E1 en Michelle Rozenbroek (22) in de D1. Ze zijn spelers van de club, zoals dat zo mooi wordt gezegd, en spelen hun hele korfballeven bij TOP. Na het doorlopen van alle eerste teams bij de jeugd, maken ze tien jaar alle drie later deel uit van de selectie. Voor Harmzen betekent dat zijn wekelijkse wedstrijden in het eerste, Rozenbroek startte afgelopen zaterdag als basisspeelster en valt regelmatig in. Jagtman maakte dit seizoen haar debuut in de Korfbal League als invaller.

Meer dan een toernooi

Tijdens de Europacup spelen ze alle drie hun wedstrijden. Het is een toernooi op zich, waar niet alleen de basisspelers in actie gaan komen. De strijd om de Europese titel begint op donderdag 12 januari en die dag speelt TOP zowel 's middags als 's avonds een poulewedstrijd. Ook op vrijdag 13 januari spelen de deelnemers twee wedstrijden op een dag. Dat is een flinke belasting en dus komen tijdens het toernooi niet alleen de acht basisspelers in actie. "We weten nu nog niet precies wie tijdens welke wedstrijd spelen, maar het is de bedoeling dat iedereen wel minuten gaat maken," legt Jagtman uit.

Tijdens de voorgaande Europacups die TOP speelden, in Polen (2012) en Antwerpen (2015), kwamen de basisspelers -op een helft na- alleen in actie in de gewonnen finales. Dat wordt dit keer wel anders, verwacht Harmzen. "We zitten nu even moeilijk in de competitie. We zijn constant aan het wisselen in de vakken, dus we hebben ook veel tijd nodig om met elkaar in een ritme te komen en elkaar beter te leren kennen. Ik speel waarschijnlijk meer wedstrijden dan ik in eerste instantie had gedacht. En dat is ook oké, omdat er genoeg wedstrijden zijn om anderen speeltijd te geven. Het is voor ons niet enkel een toernooi, maar daarnaast ook een proces naar later," doelt hij op het slot van de Korfbal League in april.

Samen aan het ontbijt

Tijdens het toernooi verblijft het team in hotel Van der Valk. Rozenbroek is er enthousiast over. "Als je hier drie dagen samen bent, dan heeft het wel toegevoegde waarde om met z'n allen in een hotel te slapen en veel bij elkaar te zijn. Het is toch iets unieks dat je met de Europacup kunt meedoen." Harmzen is het daar mee eens, maar wil wel een kanttekening plaatsen. "Het voelt wel gek om als Sassenheimer daar te gaan slapen. Ik volg Michelle heel erg in het feit dat je het als groep wil beleven. Daar ben ik ook heel erg voor. Aan de andere kant woon je hier op honderd meter vandaan en slaapt je eigen bed natuurlijk het lekkerst. En vooral vind ik dat we de club een kostenpost aanjagen die het niet kan gebruiken, dus daar heb ik wat moeite mee. Maar als de Europacup in Budapest was geweest, dan hadden we het ook moeten betalen. Ik hoop daarom dat we het goed kunnen gebruiken als meerwaarde voor andere dingen dan alleen de Europacup."

Vrijwilligers

Naast de voorbereiding door de spelers, zijn er op de achtergrond vrijwilligers al maanden bezig om -in samenwerking met de gemeente Teylingen- het toernooi invulling te geven. Ruim 150 vrijwilligers zijn drie dagen lang actief, onder andere tijdens de kaartverkoop, als steward of achter bar in de kantines. De Europacup leeft binnen de club, merkt Jagtman. "Mijn nichtjes en neefjes zitten nog op de basisschool en zij kunnen -omdat de wedstrijden ook overdag gespeeld worden- op donderdag en vrijdag niet gymmen in de sporthal. Wel zijn ze met hun klas uitgenodigd om te komen kijken. Toen ze dat hoorden zijn ze meteen gaan kijken of ze tijdens een wedstrijd van TOP aan de beurt zijn!"

Finale

Na de poulefase, waarin TOP naar verwachting weinig moeite heeft met tegenstanders uit Catalonië, Tsjechië, Hongarije en Turkije, volgt op zaterdagmiddag 14 januari de finale. Dat de Belgische kampioen de tegenstander wordt, lijkt een zekerheid. Maar net als TOP draait ook de opponent Boeckenberg nog niet goed. Zij hebben begin januari nog hun hoofdtrainer ontslagen. Toch verwacht Harmzen de nodige tegenstand. "Ik weet nog dat we het in Polen in de finale best wel zwaar hadden met Boekenberg. Ze hanteren een hele andere speelstijl in België. Het wordt geen walk-over, maar traditiegetrouw horen wij wel te winnen."

Uit de krant