Logo deteylinger.nl
Paul Verbeek van Fietsmaatjes.
Paul Verbeek van Fietsmaatjes. (Foto: pr.)
Teylingen

Kunstweek Warmond en Fietsmaatjes Teylingen winnaars van Teylinger Vrijwilligersprijs

  Verenigingen

Teylingen • In de tweede ronde Teylinger Vrijwilligersprijzen van dit jaar werden de Kunstweek Warmond en Fietsmaatjes Teylingen uitgeroepen tot de winnaars. Het was een nek aan nek strijd met de derde genomineerde, Landgoed Oostergeest in Warmond. Op donderdag 7 oktober werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een online-bijeenkomst met vrijwilligers van alle nominaties. De bijbehorende cheque van 250 euro werd als verrassing thuis aan de deur uitgereikt. 

De Teylinger Prijs is een project van de gemeente Teylingen en wordt georganiseerd door Welzijn Teylingen. Met deze prijzen laat de gemeente zien hoezeer de inzet van vrijwilligers wordt gewaardeerd. Jaarlijks kunnen vier prijzen worden toegekend aan vrijwilligersprojecten of  -activiteiten. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury, waarin een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een beleidsmedewerker van de gemeente en een raadslid. In de eerste ronde dit jaar waren zes projecten genomineerd; toen waren de winnaars Palliam Om-armband en Plusmaatjes.

Fietsmaatjes Teylingen

Bij Fietsmaatjes gaan een vrijwilliger en een gast samen op pad met de duofiets. De jury vindt het prijzenswaardig hoe meerdere uitdagingen worden aangepakt: eenzaamheid wordt bestreden, vitaliteit wordt gestimuleerd en het is een vorm van respijtzorg. De gasten kunnen letterlijk naar buiten om samen iets te doen. “Fietsmaatjes maakt onmogelijk geachte activiteiten mogelijk”. De jury is onder de indruk van de professionaliteit: “de organisatie staat als een huis”. Niet alleen de gasten van Fietsmaatjes profiteren van deze activiteit. Het project geeft zowel de gast als de vrijwilliger plezier en ontspanning. Daarmee heeft Fietsmaatjes een enorme impact. Daarnaast inspireert Fietsmaatjes een groot aantal vrijwilligers om mee te doen. Het concept vindt ook navolging buiten de gemeentegrenzen en zelfs over de landsgrenzen heen.

Kunstweek Warmond

De commissie Kunstweek Warmond organiseert ieder jaar een Kunstweek, en creëert daarbij mogelijkheden. Zelfs als die er eigenlijk niet zijn. 

De jury is getroffen door het enthousiasme en het enorme bereik van een kleine groep kunstliefhebbers. De Kunstweek bereikt en betrekt alle doelgroepen. Van jong tot oud, met kunst in de meest brede zin. De activiteiten gericht op kinderen hebben een educatief karakter; zij kunnen dit de rest van hun leven meenemen. De ideeën om mensen met dementie te betrekken raken aan welzijnswerk. 

De aanpak van de Kunstweek-commissie komt vanuit de gezamenlijke liefde voor de kunst. De gedreven manier waarop ze hiermee bezig zijn en jaarlijks een Kunstweek neerzetten, waarbij men de omvang van de organisatie niet moet onderschatten, is erg inspirerend. Er is veel mogelijk met weinig middelen. De jury is ook gecharmeerd van de continue vernieuwing. Iedere keer is de Kunstweek namelijk weer anders.

Andere nominatie: Landgoed Oostergeest.

In deze ronde werd ook het educatieproject van Landgoed Oostergeest genomineerd. Dit project biedt alle basisschoolleerlingen uit Warmond elk jaar een educatief programma op het Landgoed. Het project is opgezet vanuit passie voor de natuur en alles wat met het landgoed te maken heeft. Kinderen hebben (en houden) een speciale en unieke band met het landgoed. De gedrevenheid en creativiteit van de vrijwilligers die aan het project meewerken is indrukwekkend. Voor andere landgoederen zou het een inspiratiebron kunnen zijn om een dergelijk programma op te gaan zetten. De jury is ook door dit project zeer verrast. 

Op de Welzijn Teylingen-website staat volgende week meer informatie over deze nominaties. 

Teylinger Trofee

Een van de vier winnaars maakt in december nog kans op de Teylinger Trofee en het daaraan verbonden geldbedrag van 1.000 euro. De jury bepaalt de winnaar van de Trofee; via een publiekspoll, die begin november van start gaat, kunnen inwoners met hun stem advies uitbrengen aan de jury. In december volgt de officiële uitreiking van de trofee door wethouder Arno van Kempen.

Filmpjes

Op www.welzijnteylingen.nl zullen straks, net als vorig jaar, weer korte video’s te vinden zijn over alle genomineerden. 

Meer berichten