Logo deteylinger.nl
<p class="fotobijschrift" pstyle="fotobijschrift">Annemarie Piters, Schutterskoningin Carla Breuer en Sanne Ammerlaan. | Foto: pr./ Emiel van der Hoeven</p>

Annemarie Piters, Schutterskoningin Carla Breuer en Sanne Ammerlaan. | Foto: pr./ Emiel van der Hoeven

(Foto: pr./ Emiel van der Hoeven)
Voorhout

Burgemeester ook Schutterskoningin bij jubilerende St. Hubertus

  Verenigingen

Voorhout • Na zes jaar heeft Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout een nieuwe schutterskoningin: Beschermvrouw van St. Hubertus en burgemeester, Carla Breuer. Een titel waar tijdens elk lustrum voor geschoten wordt. St. Hubertus vierde, door de coronamaatregelen een jaar na dato, op zaterdag 16 oktober haar eeuwfeest feestelijk in het nieuwe onderkomen van de schutters. Aan het begin van de middag overhandigde burgemeester Carla Breuer aan voorzitter Kees van Velzen de zilveren Koninklijke Erepenning.

De viering van het eeuwfeest is door de coronamaatregelen bijna een jaar uitgesteld. Ook de officiële opening van de nieuwe schietlocatie bij biljartvereniging Agnes trof hetzelfde lot. Afgelopen zaterdag viel alles samen. De schutters vierden feest.

Voorzitter Van Velzen opende de middag met de woorden: “Normaal begin ik maandelijks, als ik de leden toespreek met een kort praatje met: HEEEREN SCHUTTERS. Vandaag open ik toch maar anders.” Hij verwelkomde erelid Ton van der Zwan, alle partners van de schutters en beschermvrouwe burgemeester Breuer. Verder memoreerde hij dat het jubileum door corona een grote deceptie dreigde te worden. “Gelukkig klaarde de lucht wat op.” Hij was bijzonder blij met de nieuwe locatie en bedankte bv Agnes voor de gastvrijheid en sprak de intentie uit voor een samenwerking in lengte van dagen. De voorzitter is trots op datgene wat er is bereikt. Tot slot verzocht hij de leden niet te vertrekken zonder eerst bij de jubileumcommissie langs te gaan. “De speciale verrassing zit aan het eind als jullie naar huis gaan.”

Schutterskoningin

Na de overhandiging van de Koninklijke Erepenning aan de schutters (zie voorpagina) gingen de dames de strijd aan om na zes jaar de heersende Schutterskoningin Fenna Kooreman van de troon te stoten.

Ruim 30 partners van de Voorhoutse schutters streden in de druk bezette en gezellige zaal om de titel Schutterskoningin. De dames moesten per kaart zes schoten lossen. De hoogst mogelijke score was 60 punten. Lang niet alle kogels bereikten hun doel: de schietkaart. Er waren de nodige afzwaaiers. De dames klaagden dat de wapens (luchtbuksen) behoorlijk zwaar werden. Het werd een zware strijd.

Het is bekend dat Carla Breuer niet slecht schiet. Bij het vorige kampioenschap moest ze genoegen nemen met een derde plaats. Nu, met 55 punten, (menig schutter is hier jaloers op) mag zij zich voor de komende vier jaar Schutterskoningin noemen. Voorzitter Kees van Velzen feliciteerde haar met dit mooie resultaat, hing haar de sjerp om en plaatste de Koninginnediadeem op haar hoofd. Tot slot ontving de nieuwe Schutterskoningin bloemen en een fles champagne. Twee dames eindigden ex aequo. Zij moesten om de tweede en derde plaats kampen.

Vanaf 1965 tot 1975 schoten de dames jaarlijks voor de gezelligheid. De toen behaalde titels zijn niet officieel. Sinds 1975 gaat de strijd bij de dames om de vijf jaar voor de titel Schutterskoningin. De titel geeft bij de schutters geen privileges. Het is de eer. Uitslag 2021: 1. Carla Breuer 55 punten; 2. Annemarie Piters 54: 3. Sanne Ammerlaan 53 en 4. Ingrid Schulte met 53 punten.

Fotoalbum

Nadat de dames gehuldigd waren, opende het bestuur het diner, een Italiaans buffet. Aan het eind van de dag onthulde Van Velzen de eerder genoemde verrassing: een fotoalbum. Hij overhandigde het eerste exemplaar van deze verrassing aan de nieuwe Schutterskoningin en beschermvrouwe. Alle leden kregen voor hun vertrek een 44-pagina’s tellend fotoboek, zonder geschiedenisteksten, maar wel met honderden unieke foto’s met bijschriften.

Op vrijdag 22 oktober organiseert Schuttersvereniging St. Hubertus in het kader van het Eeuwfeest een schietwedstrijd met vlotbruggen voor een 25-tal Voorhoutse verenigingen en relaties.

Meer berichten