Logo deteylinger.nl
Foto: pr./Ed Slagboom
Teylingen

De wieken draaien tijdens de Nationale Molendagen

  Activiteiten

Regio • Op 14 en 15 mei is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland organiseren het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is ligt er een leuke cadeautje klaar. In Warmond, Voorhout en Sassenheim zijn één of meerdere molens geopend voor bezoek.

Grote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Zendamateurs in Broekpolder

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Verschillende molens zijn ook met een pendelbootje te bezoeken en zo vanaf het water te bewonderen, bijvoorbeeld in Leiden en in Rijpwetering (ZH). Een aantal molens doen mee aan “Mills on the air” waarbij zendamateurs verbonden zijn met andere zendamateurs overal ter wereld. En met elkaar vanaf de Broekdijkmolen in Warmond (ZH), de Oude Molen in Fijnaart (NB) en De Eendracht in Gieterveen (D).

Op www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

Fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van 450 euro kan worden gewonnen. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden.

Meer berichten