Babbeltruc-voorlichting door politiestudenten | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Politiestudenten organiseren een voorlichtingsmiddag over babbeltrucs. | Foto: pr.
Politiestudenten organiseren een voorlichtingsmiddag over babbeltrucs. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Sassenheim

Babbeltruc-voorlichting door politiestudenten

Sassenheim • Babbeltrucs en bingo. Een ongewone combinatie, maar niet op de voorlichtingsmiddag op vrijdag 9 november. Politiestudenten van politieteam Noordwijk-Teylingen organiseerden, in samenwerking met gemeente Teylingen en de Bernardus, een voorlichting met afsluitend een bingo voor de ouderen.

Zo'n honderd ouderen wilden wel eens wat meer weten over de verschillende soorten babbeltrucs en hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden. Een veiligheidsadviseur van de KBO-PCOB en twee slotenmakers vertelden meer over deze vorm van oplichting. Burgemeester Carla Breuer mocht de voorlichtingsmiddag openen.

Smoes

Diefstal door middel van een babbeltruc komt steeds vaker voor. Daders bellen bij de mensen aan en gebruiken een smoes om hun woning binnen te komen. Vervolgens stelen zij het geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging of geweld. Daders doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur van bijvoorbeeld de NUON. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten.

Oplichting

De politie kan door middel van cijfers aantonen dat de ouderen in Sassenheim in het afgelopen jaar hier vaak het slachtoffer van werden. Opzet voor deze voorlichting was de ouderen uit Sassenheim te informeren over de mogelijke gevaren van babbeltrucs en de meldingsbereidheid te verhogen. De hoofdprijs van de bingo was een kierstandhouder inclusief montage van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, gesponsord door de slotenmakers.

De ouderen hebben tijdens deze middag op een laagdrempelige manier contact gemaakt met de politie en de gemeente met als belangrijkste boodschap: Pas op voor babbeltrucs!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>