Medewerkers van de GGD zitten klaar in één van de tien prikstraten in Leiderdorp.
Medewerkers van de GGD zitten klaar in één van de tien prikstraten in Leiderdorp. Foto: J.P.Kranenburg

GGD: Kom niet naar vaccinatielocatie voor een stempel in gele boekje

Algemeen Regio

Regio • De GGD Hollands Midden roept op nu niet meer naar de vaccinatielocaties te komen voor een stempel in het gele boekje. Vanaf 14 juni heeft de GGD Hollands Midden speciale stempellocaties ingericht voor mensen die met terugwerkende kracht een vaccinatiestempel willen halen. Het is ongelofelijk druk op de vaccinatielocaties en mensen die voor een stempel komen lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces. De GGD Hollands Midden vraagt mensen na 14 juni terug te komen voor een stempel. 

Minister Hugo de Jonge zei vorige week dat mensen die gevaccineerd zijn met terugwerkende kracht een stempel voor het gele boekje kunnen halen bij de GGD. Op de zeven vaccinatielocaties in Hollands Midden leidt dit tot grote drukte, lange rijen en chaos op de locaties. Ook het callcenter en de telefoonlijn voor reizigersvaccinatie worden heel veel gebeld over de stempels. 

De GGD Hollands Midden vaccineert deze week meer dan tienduizend mensen per dag. Om die grote aantallen goed te kunnen bolwerken zijn er speciale looproutes en balies ingericht. “De mensen die alleen voor een stempel komen lopen in de weg. Er ontstaan tegenstromen op locaties. Wij kunnen niet anders dan mensen wegsturen om ervoor te zorgen dat het vaccineren door kan gaan.” 

Speciale stempellocaties
Op dit moment is de GGD bezig aparte stempeltenten te organiseren naast de vaccinatielocaties. Die tenten met het bijbehorende personeel zijn op 14 juni gereed. De GGD Hollands Midden vraagt mensen tot die tijd te wachten op hun stempel. Ook hoopt de GGD dat er vanaf 14 juni gele boekjes op deze locaties te koop zijn.

Vakantie
Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Het is dan ook geen geldig bewijs voor vliegmaatschappijen en of landen waar u naar toe op vakantie wilt. Een stempel in het gele boekje is alleen voor uw eigen administratie. Het vaccinatiebewijs, dat iedere gevaccineerde ontvangt, is het officiële bewijs. Op dat bewijs staat met welk vaccin u gevaccineerd bent en vindt u het batchnummer van uw vaccin. Het vaccinatiebewijs kunt u in uw gele boekje bewaren.

Op 1 juli hoopt de EU een Green Certificate in te voeren. Dit is een digitaal certificaat dat in heel Europa geldig is. U kunt dat certificaat ook printen. Op dat Green Certificate staat een QR-code waarmee u kunt bewijzen dat u gevaccineerd bent, negatief zijn getest bent en/of een COVID-besmetting heeft doorgemaakt. Het certificaat wordt straks niet alleen gebruikt om te reizen, maar ook om in Nederland toegang te krijgen tot evenementen, theaters, musea en sportwedstrijden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant