Afbeelding
Foto: PR

Afgelopen half jaar 24 woninginbrekers aangehouden in Leiden-Bollenstreek

Algemeen

In district Leiden-Bollenstreek zijn sinds 1 oktober 2023 in totaal 24 verdachten aangehouden voor diefstal aan/uit woningen. Er kunnen naar verwachting in ieder geval 35 zaken aan de verdachten toegeschreven worden. Een aantal van hen zit nog vast, anderen wachten in vrijheid het verdere verloop van hun strafzaak af of hebben hun straf er inmiddels al op zitten.


Inbraken hebben vaak een grote impact op het veiligheidsgevoel van de slachtoffers en behoren daarom tot de zogeheten high impact crimes. Dennis van Kommer is chef van de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek en vertelt: ‘Zowel door de basisteams als door de recherche wordt er altijd ingezet op woninginbraken. Wordt er een verdachte aangehouden, al dan niet op heterdaad, dan kijken we altijd of er misschien meer zaken zijn waarvoor deze inbreker verantwoordelijk zou kunnen zijn’. Onder de aangehouden verdachten bevinden zich dan ook een aantal inbrekers die mogelijk voor 3 of 4 zaken verantwoordelijk zijn. De aangehouden verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor inbraken door vrijwel het hele district Leiden-Bollenstreek: van Leiden en Oegstgeest tot Voorschoten, Voorhout, Hillegom, Sassenheim, Katwijk, De Zilk en Noordwijk.

Alerte buurtbewoners

De aangehouden verdachten liepen tegen de spreekwoordelijke lamp dankzij onder andere vingerafdrukken en DNA, maar in een aantal gevallen kon een verdachte op heterdaad in de kraag gevat worden. “Daarom benadrukken wij ook altijd hoe belangrijk het is dat mensen bij verdachte omstandigheden 112 bellen. Wij kunnen als politie immers niet overal tegelijkertijd zijn, dus juist door meldingen van oplettende buurtbewoners kunnen wij op het juiste moment op de juiste plaats poolshoogte gaan nemen”, aldus Dennis. Camerabeelden van mensen met bijvoorbeeld een video-deurbel kunnen ook van groot belang zijn voor een onderzoek.

Frisse lentelucht

Dat er een groot aantal inbrekers is aangehouden is natuurlijk een prachtig resultaat, maar dat laat onverlet dat het slim is om alert te blijven. Dennis: “Gelegenheid creëert vaak de dief. En zeker nu het voorjaar op de stoep staat en het warmer weer gaat worden, zullen veel mensen een raam of deur openzetten om de frisse lentelucht naar binnen te laten. Maar hou wel in de gaten, dat je daarmee niet onverhoopt ook de deur openzet voor een inbreker wanneer je even snel de deur uit gaat en alles openlaat.” Sluit dus ramen en deuren, ook als u maar heel even weg bent voor een paar boodschappen of bijvoorbeeld achterin de tuin aan het werk bent en geen zicht hebt op bijvoorbeeld uw keukendeur.

Uit de krant