Afbeelding
Foto: Pexels.com

Motie om opladen van voertuigen vanuit huis mogelijk te maken

Algemeen

Op woensdag 10 april gaat de raadscommissie Bestuur een motie van VVD en CDA voorbespreken om het elektrisch laden vanuit huis van een voertuig mogelijk te maken, ook buiten het eigen terrein.

De fracties constateren dat het aantal openbare parkeerplaatsen afneemt door de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Deze parkeerplaatsen mogen alleen gebruikt worden door elektrische auto’s voor de duur waarop deze opgeladen worden. Het aantal openbare laadpalen zal in hun ogen de komende jaren niet drastisch toenemen ten opzichte van de groei van het aantal elektrische auto’s, zodat er een tekort aan oplaadpunten dreigt te ontstaan.

Nog niet toegestaan

Nu is het in de gemeente op dit moment niet toegestaan om elektrisch te laden vanuit huis, tenzij dit volledig op eigen terrein gebeurt. En dat willen deze fracties nu verruimen, want je slaat daarmee twee vliegen in een klap: het aantal openbare laadpalen hoeft niet zo uitgebreid en inwoners kunnen eenvoudiger zelf hun voertuig opladen. En dat stimuleert het elektrisch rijden. De kosten van elektriciteit zijn vaak ook goedkoper vanuit huis dan bij een laadpaal. Het moet wel veilig zijn, bijvoorbeeld door te werken met kabelgoten dat niemand struikelt. 

De motie roept B&W op om nog dit jaar met regelgeving te komen om elektrisch laden vanuit huis toe te staan en mogelijk te maken.

Uit de krant