Het Mediterraans Draaigatje heeft ook Teylingen gevonden. B&W gaan de mier bestrijden. | Foto: Theodoor Heijerman
Het Mediterraans Draaigatje heeft ook Teylingen gevonden. B&W gaan de mier bestrijden. | Foto: Theodoor Heijerman

B&W knokken tegen inval van misselijke mier

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders bindt de strijd aan tegen het ‘Draaigatje.’ Dit is een agressieve mier die huizen binnendringt en bewoners bijt. De mier hoort in Nederland niet thuis.

Door Nico Kuyt

Het ‘Mediterraan Draaigatje’, zoals het diertje heet, is een invasieve exotische mierensoort. De benaming Draaigatje komt door de manier van aanval door de mier, namelijk eerst bijten en dan het achterlijf naar de wond draaien en er een irriterende stof in spuiten. Geen aangenaam huisdier dus. Nesten bestaan uit meerdere koninginnen die samenwerken in een grote kolonie. Het Draaigatje komt vooral voor in stedelijk gebied en in 2013 voor het eerst in Wageningen gespot en sindsdien gaat het met het warme weer heel hard met deze onaangename gast.

Ook in Teylingen

Tien jaar later, in 2023, is nu ook in Warmond de aanwezigheid van de hinderlijke exoot geconstateerd. Er is weliswaar geen wettelijke plicht om de dieren te bestrijden of te beheersen, maar de feitelijke situatie is echter dat deze mieren de openbare ruimte aantasten. Zij ondergraven de bestrating die instabiel kan worden, bijvoorbeeld door verzakking van stoeptegels. Daarnaast zijn er ook klachten van bewoners die overlast ervaren omdat de mieren huizen binnendringen en bewoners onaangenaam bijten. 

Het college vindt dat het bestrijden van de soort nodig is om deze overlast tegen te gaan. Verdere verspreiding moet worden voorkomen en de bestaande biodiversiteit hersteld. De mier verdringt ook inheemse diersoorten. Kortom, een kwelgeest. De locatie waar de nesten zijn ontdekt bevindt zich voor 70 procent op gemeentegrond en voor 30 procent op particulier terrein, die ook moet worden meegenomen. Het totale gebied beslaat momenteel circa 630 vierkante meter. Er is inmiddels een beheerplan opgesteld. 

Aanpak

De bestrating op de parkeerplaats en in de tuinen wordt verwijderd waarna met kokend water de geïnfecteerde gronden worden geïnjecteerd. Dit moet meerdere keren plaatsvinden. Bij sommige ronden worden op de plekken van de mier ook nematoden toegebracht, ook wel rondwormen genoemd; aaltjes die schadelijke insecten bestrijden. B&W hebben besloten om eenmalig 150.000 euro beschikbaar te stellen voor de bestrijding. In september 2024 vindt de eindinventarisatie plaats of de oorlog door de gemeente is gewonnen.

Uit de krant