De ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en Blokhuis en de gemeente met Woonstichting Stek hebben het eerste deelgebied in tekening gebracht.
De ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en Blokhuis en de gemeente met Woonstichting Stek hebben het eerste deelgebied in tekening gebracht. Foto: Cor de Mooy

Bouw Nieuw Boekhorst kan al snel starten

Algemeen

De raadscommissie Ruimte kon vorige week helemaal instemmen met het Stedenbouwkundig Ontwerp van ‘De Vijver’, het eerste deelgebied dat in Nieuw Boekhorst tot ontwikkeling komt.

Door Nico Kuyt

Het ontwerp van de stedenbouw en buitenruimte van De Vijver is het eerste onderdeel van de wijk met 1.300 woningen. De ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en Blokhuis en de gemeente met Woonstichting Stek hebben het eerste deelgebied in tekening gebracht. Veel keuzes die nu gemaakt zijn worden richtinggevend voor de volgende deelgebieden. Dit betreft het algemene kwaliteitsniveau van de wijk en het materiaalgebruik, straatmeubilair en de uitstraling van de sport- en speelelementen. De vergunning van Hoogheemraadschap en ontheffing voor de wet Natuurbeheer zijn inmiddels afgegeven.

Identiteit

De verschillende woonbuurten krijgen elk een eigen karakter, sfeer en dichtheid. De identiteit voor deelgebied De Vijver wordt omschreven als een groene en waterrijke setting van een vijver zelf en de Dorpsweide. Er komen voornamelijk woningen met twee lagen en een kap. De ‘Laan’ vormt een hoofdstructuur met bomen aan weerszijden als een drager door de hele wijk. De vijver krijgt openbare oevers. De groengebieden zijn autovrij. Er is een wat stevigere bebouwing aan de Laan, richting de Noordelijke Randweg en de N444, lopend van drielaags naar aan het einde van de Buurtvaart een vijflaags appartementengebouw.

Prachtig plan

In totaal komen er in De Vijver 138 woningen, waarvan 74 grondgebonden, 24 middenhuur appartementen en 40 sociale appartementen. Het is de bedoeling om aankomende zomer te starten met het bouwrijp maken gevolgd door de start van de bouw van de woningen. De raadscommissie vond het een prachtig plan. Wel vonden de fracties de prijzen voor koop van de huizen erg hoog. De wijk krijgt wel ‘green label A’ en dat kreeg de waardering van de fracties. De Vijver gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad van 25 april.

Uit de krant