Duitse soldaten bij de bollenschuur van Van der Voort aan de Hoofdstraat . | Foto: pr.
Duitse soldaten bij de bollenschuur van Van der Voort aan de Hoofdstraat . | Foto: pr.

Provincie zoekt foto's voor tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'

Historie Teylingen

Regio • De provincie Zuid-Holland is op zoek naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom vragen zij inwoners en organisaties uit Teylingen fotoboeken, archieven en eventuele dozen op zolder of in de kelder te doorzoeken naar foto's van en rond de Tweede Wereldoorlog. Er wordt een tentoonstelling gemaakt van de meest aansprekende foto's.

Nu de periode van oorlog en bezetting langer geleden is en er steeds minder mensen zijn die 'het na kunnen vertellen', worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom - in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid - op zoek naar de meest aansprekende 100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Om alle foto's te verzamelen is er een website beschikbaar: https://in100fotos.nl/zuidholland/contact/. Tot en met 18 december kunnen inwoners en organisaties daar hun foto's inzenden.

Selectieprocedure

Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto's een voorselectie van 50 foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden - wederom door het publiek - de 100 meest aansprekende foto's gekozen, als fototentoonstelling van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Tentoonstelling 100 meest aansprekende foto's

De bekendmaking van de 100 meest aansprekende foto's is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto's ook zijn te bezichtigen. De Zuid-Hollandse fototentoonstelling is in april 2020 – de maand van de Vrijheid – via zogeheten 'pop-up'-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien.

Herdenken, vieren en koesteren

De provincie vindt het belangrijk om samen onze vrijheid te blijven herdenken, vieren en koesteren. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. Zij organiseren diverse activiteiten, zoals deze fototentoonstelling, een symposium over digitale vrijheid, een vrijheidsexpres (in de vorm van een bus, die langs gemeenten gaat) en de uitgave van een verhalenboek. Voor ruim 20 Zuid-Hollandse initiatieven om 75 jaar vrijheid en bevrijding te vieren, heeft de provincie subsidie beschikbaar gesteld.

Uit de krant