De ingang van het vernieuwde gemeentehuis aan de Herenstraat in 1955. | Foto: pr.
De ingang van het vernieuwde gemeentehuis aan de Herenstraat in 1955. | Foto: pr. Foto: pr.

Ons huis is uw huis: Open Monumentendagen op 11 en 12 september

Historie Voorhout

Voorhout • Voor de Historische Kring Voorhout (HKV) ligt het zwaartepunt van de Open Monumentendag (OMD) dit jaar op het gemeentehuis. In verband met het almaar groeiende aantal inwoners werd dertig jaar geleden een nieuw gemeentehuis voor Voorhout in gebruik genomen. Het is ontworpen om een dorp van 15.000 inwoners te bedienen; dat inwonertal is al enige tijd geleden gepasseerd. Sinds 2006 maakt Voorhout deel uit van de gemeente Teylingen en heeft het gebouw een functie gekregen voor de hele gemeente. Nu houdt hier het college van B&W van Teylingen kantoor, vergaderen er de raadsfracties en vinden de raadsvergaderingen er plaats.

Maar op zaterdag 11 september wordt hier geschiedenis getoond en zal er verteld worden over vroegere raad- en gemeentehuizen. Vanaf 11.00 tot 15.00 uur is het Bestuurscentrum toegankelijk voor alle belangstellenden. In de centrale wordt dan een keur aan artikelen betrekking hebbend op de voormalige gemeente Voorhout getoond. In de trouwzaal zijn de gebrandschilderde ramen te bewonderen die in 1955 door de Voorhoutse gemeenschap geschonken zijn. In het toen pas verbouwde en gerenoveerde gemeentehuis aan de Herenstraat werden deze glas-in-lood ramen in de raadzaal geplaatst. Ze zijn in 1991 herplaatst in de huidige trouwzaal. Voor de bezoekers is er een folder met de details van de ramen.

Wandeling

Op elk half uur, te beginnen om 11.30 uur, wordt in de raadzaal een kleine presentatie gegeven over de geschiedenis van Voorhout. Over het ambacht en de ambachtsheer die zijn zaken liet behartigen in het Regthuys. Over het begin van de gemeente en het, toen al tijdelijk samengaan met Sassenheim. Over de burgemeesters van Oegstgeest die Voorhout ‘er bij deden’ en natuurlijk over de groei van het dorp die leidde tot de huidige 16.000 inwoners.

Op de hele uren wordt een korte dorpswandeling verzorgd die via de Kleine Kerk naar de Bartholomeuskerk, voert en daarna via de Boerhaavetuin weer terug naar het bestuurscentrum. Daar kunnen deelnemers dan nog even rondneuzen of aansluiten bij de lezing in de raadszaal. Zoals gewoonlijk is de OMD in Voorhout maar één enkele dag en het is een uitgesproken gelegenheid om kennis te nemen van dit stuk dorpsgeschiedenis.

Het Bestuurscentrum.

Uit de krant

Uit de krant