Robin Bierman, Kevin van Pelt, wethouder Marlies Volten en Peter Kales.
Robin Bierman, Kevin van Pelt, wethouder Marlies Volten en Peter Kales. Foto: pr.

Schildje restauratieprijs bij voordeur Herenstraat 108

Historie Voorhout

Voorhout • Het was op zaterdagmiddag 25 september een gezellige drukte op het terras vóór Herenstraat 108 in Voorhout. De Historische Kring Voorhout (HKV) reikte daar de Restauratieprijs Voorhout aan Peter Kales. Peter heeft dit pand voor de sloop behoed, en vervolgens fraai laten opknappen.

De in 1866 geboren bollenkweker Piet Damen liet omstreeks 1900 deze kwekerswoning bouwen met daarachter een kleine bollenschuur op het, toen nog, open bollenland tegenover de kerk. Via zijn dochter Fie Damen die met Jan Warmerdam (Jan van Krijntje senior) trouwde kwam het pand in bezit van de familie Warmerdam, waarna hier meerdere generaties gewoond hebben. In 1946 is de woning gesplitst waarna het echtpaar Verhaegen hier ook woonde. In 1995 is het hele perceel verkocht aan een projectontwikkelaar. Na bewoning door arbeidsmigranten raakte de woning in deplorabele staat en is er sloopvergunning aangevraagd en gekregen. Het karakteristieke bollenschuurtje achter het huis is ook afgebroken, maar de woning zelf kon na aankoop door Peter Kales behouden blijven. 

Nieuwe binnenruimte voor Cheers!

In de recente periode zijn het dak en de gevel zorgvuldig gerestaureerd en het aanzien van de Herenstraat is daarmee sterk verbeterd. Aan het interieur van het huis moet nog het een en ander gedaan worden. De benedenruimte wordt een dependance voor Cheers met een bar en ruimte voor circa 75 gasten. Intussen is er ook vergunning verleend om onder de kap twee kleine appartementen te realiseren. Uiteindelijk is de bedoeling dat de ruimte tussen het pand en het naastgelegen Cheers overdekt gaat worden. De uitbaters van Cheers, Robin Bierman en Kevin van Pelt zijn erg blij met de nieuwe mogelijkheden die het terras en de binnenruimte van Herenstraat 108 bieden.

De HKV is erg blij dat deze kwekerswoning behouden is gebleven en nu zorgvuldig is gerestaureerd. De symmetrische gevel met twee vensters links en twee rechts is een mooi voorbeeld van de architectuur van het begin van de vorige eeuw. Het pand is weer een pareltje voor de dorpskern. Met een hoge mate van functionaliteit wordt verwacht dat met onderhoud en zorg ook de toekomst verzekerd is. Voorzitter Cok van Steijn feliciteerde Peter Kales en overhandigde een schilderij van de woning door kunstenaar Esther Kortkaas. Wethouder Marlies Volten gaf vervolgens aan waar het schildje op de prijswinnende gevel bevestigd kan gaan worden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant