Logo deteylinger.nl
De vele schaatsliefhebbers konden de vergadering op een groot scherm op het stadhuisplein volgen.
De vele schaatsliefhebbers konden de vergadering op een groot scherm op het stadhuisplein volgen.
Regio

Regio aan zet voor realisering wedstrijdschaatsbaan

  Politiek

maandag 3 juli is er een overleg tussen de wethouder van Leiden, Katwijk en Alphen aan de Rijn met alle sportwethouders van de regiogemeentes, die gebruik maken van de Leidse IJshal. Hier zal richting gegeven worden welke wedstrijdbaan er uiteindelijk gebouwd wordt.

Naar aanleiding van het voorgenomen besluit van het Leidse stadsbestuur om toch een 250 meter ijsbaan te realiseren met 176.000 euro bijdrage van de regiogemeentes waren de reacties verdeeld.
Natuurlijk waren de regionale ijsclubs verheugd, want schaatsers gaan er absoluut op vooruit voor wat de grootte van de ijsvloer en voor wat betreft de verbeterde veiligheid. De ijsclubs geven echter aan pas écht blij te worden als er alsnog besloten wordt om te gaan voor een 333 meterbaan, omdat de motivatie bij de regionale gemeente om hieraan financieel bij te dragen groter zal zijn. In een oproepbrief aan de regionale ijsclubs, die gebruik maken van de Leidse IJshal wordt dit duidelijk naar voren gebracht.
In de brief wordt concreet gevraagd of de sportwethouders en de regiocolleges het surplus willen financieren van de 333 meterbaan als de gemeente Leiden de gehele 250 meterbaan financiert. Dat houdt in, dat Leiden honders procent ijs financiert voor de 250 meterbaan en niet de zestig procent die het Leidse stadsbestuur had voorgesteld. De regiogemeentes zouden dan op jaarbasis gezamenlijk 160.000 euro per jaar moeten ophoesten voor het realiseren van de 333 meterbaan.


Op dinsdag 20 juni onderstreepten Jos Arts namens Stichting IJshal Leiden, Jeroen Straathof namens de Leidse ijsverenigingen en Jan Pieter Tensen namens de regionale ijsclubs hoe belangrijk het is dat er een echte 333 meter wedstrijdbaan komt. "Dan zet je Leiden als tweedee wedstrijdbaan van Zuid-Holland op de ijskaart." Jan Pieter Tensen benadrukte dat in de regio langebaanwedstrijdrijders een lange baan willen. "Hierdoor trekje je meer publiek op recreatief en wedstrijdniveau. Men hoeft niet meer naar de Uithof of Haarlem te gaan, maar Leiden wordt een plek waar alle schaatsers uit de regio samenkomen."
Jan Pieter Tensen overhandigde wethouder Dirkse een gouden duim met de 333 meterbaan als inscriptie en een plaatje met daarop twee handjes, die de samenwerking van Leiden en de regio symboliseren.
Het werd een bijzondere bijeenkomst, waarbij de vele schaatsliefhebbers de vergadering op een groot scherm (gefinancierd door de gezamenlijke ijsclubs) buiten op het stadhuisplein konden volgen. Op het scherm konden zij ook de ludieke acties van de afgelopen maanden nog eens zien. Aan het begin van de vergadering vormden een aantal jeugdige schaatsers 'Wij eisen 100 % ijs' middels letters achteop hun t-shirts.

Er werd door de Leidse gemeenteraad positief gereageerd op de insprekers. Een deel van de raad (CDA, PvdA, Groen Links en de ChristenUnie) reageerden positief op een 333 meter ijsbaan. D66 en de SP twijfelden. Alleen de VVD en de Partij van de Dieren waren tegen. Wethouder Dirkse wil zich hard maken voor de realisering voor een 250 meter baan en liet de deur voor een 333- meterbaan op een kier. Dit laatste hangt met name af hoe het gesprek met de wethouders uit de regio verloopt op 3 juli.

Alle ijsclubs zullen tot 3 juli bij hun wethouders met een brief pleiten om gezamenlijk voor een 333-meterbaan te gaan. Oftewel: 'Kies voor een door Leiden honderd procent gefinancierde 250 meter en ga voor een 333-meterbaan door middel van regionale financiering'.

Meer berichten