Logo deteylinger.nl
Foto: Caroline Spaans
Teylingen

Winkelleegstand lokaal gelijk gebleven

  Politiek

Teylingen • De winkelleegstand in Teylingen is ondanks corona gelijk gebleven. De verwachting was dat deze zou stijgen, want veel winkels hebben door het virus noodgedwongen de deuren moeten sluiten.

Door Nico Kuyt

Het bureau Locatus heeft onderzoek gedaan naar de leegstand en het percentage is ondanks corona voor Teylingen blijven staan op 5,1 procent. Gemeten naar het winkeloppervlak is de leegstand in Teylingen zelfs wat teruggelopen, namelijk van 9,1 naar 8,3 procent. Deze trend is ook zichtbaar in de rest van Nederland. 

In vergelijking met andere gemeenten in Zuid-Holland of in vergelijking met gemeenten in Nederland van vergelijkbare grootte, staat Teylingen er op basis van het totaal aantal verkooppunten redelijk goed voor, zo stelt B&W in een memo aan de gemeenteraad. Wel valt op dat Teylingen op basis van winkeloppervlak in vergelijking met de rest van Nederland er iets minder goed voor staat. 

‘Kunstmatig’

Bij het gelijk blijven van de leegstand valt wel een kanttekening te plaatsen. Het is namelijk mogelijk dat deze ‘kunstmatig’ laag is gehouden door de steun die de rijksoverheid aan ondernemers heeft gegeven gedurende de verschillende coronabeperkingen. Het aflopen van deze steun, voorzien voor het najaar van 2021, kan als gevolg hebben dat de leegstand alsnog gaat oplopen. Om dit te voorkomen vindt B&W het belangrijk dat vastgoedpartijen, ondernemers en gemeente goed met elkaar samenwerken. Hiertoe worden concrete acties ondernomen. 

De nieuwe leegstandcijfers van Locatus worden begin 2022 verwacht.

Meer berichten