Logo deteylinger.nl
<p>Het mobiele onderzoekscentrum. | Foto: pr.</p>

Het mobiele onderzoekscentrum. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

‘Borstonderzoek om het jaar moet blijven’

  Politiek

Teylingen • De raadscommissie schaarde zich unaniem achter een door PvdA-raadslid Sandra Groenendal (PvdA) ingediende motie die demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Paul Blokhuis oproept het periodiek borstonderzoek voor vrouwen niet tijdelijk te verlengen van tweejaarlijks naar driejaarlijks. 

Door Nico Kuyt

De fracties vinden een preventief onderzoek om de drie jaar ongewenst en onverantwoord. Het heeft tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. Als reden geeft de staatssecretaris aan dat er te weinig personeel is om de controles uit te voeren. Het is geen bezuiniging, maar het heeft even de tijd nodig om nieuwe op te leiden, zo kon Frans Nederstigt (ChristenUnie) de commissie helder maken, nadat hij met partijgenoot Blokhuis contact had opgenomen. Het is weliswaar landelijk beleid, maar gemeenteraden kunnen als hoogste orgaan van de gemeente een signaal tegen het oprekken afgeven. Een aantal gemeenten is Teylingen hierin al voorgegaan.

Zo vroeg mogelijk

Ongeveer 1 miljoen vrouwen vanaf vijftig jaar maken in Nederland van de voorziening gebruik en 1 op de 7 vrouwen krijgen borstkanker. Het zo vroeg mogelijk ontdekken van borstkanker maakt een succesvolle behandeling groter en minder ingrijpend. Het borstonderzoek redt levens en bespaart onnodig en ernstiger lijden. De motie dringt bij de demissionair en toekomstige staatssecretarissen en de leden van de Tweede Kamer aan de maatregel in te trekken. Naast de PvdA werd de motie mede ingediend door Fractie Piket, VVD, D66, Groenlinks, Trilokaal, CDA en de ChristenUnie, dus alle fracties die Teylingen telt.

Leed voorkomen

Groenendal verklaarde heel gelukkig te zijn met de brede steun. “Het is een preventie van leed en angst. Het heeft het leven van veel vrouwen gered en het heeft mijn leven gered. Het leed moet stoppen”, zo zette zij een emotionele toon met haar persoonlijke ervaring. Edith Alkemade (D66) memoreerde de lange wachttijd en verklaarde blij te zijn dat zij toch naar de screening is gegaan. Wethouder Arno van Kempen sloot zich aan en verklaarde vurig de motie uit te voeren. Deze gaat nog als hamerstuk naar de gemeenteraad om het officieel te bekrachtigen. Overigens kunnen ook mannen borstkanker krijgen. Die wordt bijna nooit ontdekt en is in bijna alle gevallen dodelijk.

Meer berichten