Voorzitter Frans Heemskerk bedankt wethouder Van Kempen voor zijn inzet voor het fonds door het boek 'Jacoba, Dochter van Holland' cadeau te geven.
Voorzitter Frans Heemskerk bedankt wethouder Van Kempen voor zijn inzet voor het fonds door het boek 'Jacoba, Dochter van Holland' cadeau te geven. Foto: MV

Jacoba van Beierenfonds bedankt wethouder bij afscheid

Politiek Teylingen

Teylingen • Acht jaar geleden stond wethouder Arno van Kempen mede aan de basis van de oprichting van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen, en hij draagt het dan ook een warm hart toe. Zo warm dat, bij zijn afscheidsreceptie op donderdag 31 maart, de wethouder vraagt aan mensen die hem iets willen schenken, dat te doen in de vorm van een bedrag aan het fonds. En zo is de cirkel rond.

“We hadden jaarlijks 20.000 euro op de begroting staan, dat was aangemerkt om leuke, kleinschalige projecten in de gemeente mee te financieren,” vertelt Van Kempen over de aanloop naar de oprichting. “Denk aan een bijdrage voor een gemeenschapstuin. Die kon je aanvragen bij de gemeente, maar ik kwam er al snel achter dat het een enorme administratieve last gaf. Je zou het eigenlijk anders moeten organiseren, was mijn gedachte toen. Er bleek een aantal inwoners te zijn met hetzelfde idee. Zij stelde voor een stichting op te richten om projecten in de gemeenschap te financieren. En vroegen of de gemeente daaraan wilde bijdragen? Dat kwam toen fantastisch bij elkaar.” 

20.000 euro per jaar

Eind 2014 werd het Jacoba van Beierenfonds Teylingen opgericht. In al die jaren zijn veel projecten gefinancierd, van nieuwe shirts voor de vrijwilligers van Vakantie Evenementen Teylingen (VET) tot aan mee-financiering van twee nieuwe duofietsen voor Fietsmaatjes Teylingen. Inwoners kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage aan een project waar veel mensen plezier van hebben. Belangrijk is daarbij dat het voor de gemeenschap is, zoals de speciale buitenoptredens die Theaterschool Teylingen verzorgde in de afgelopen twee jaar. Tijdens de lockdowns traden ze in de open lucht op bij onder andere seniorencomplexen. Het is een van de vele projecten die zijn gesteund. “We hebben in de afgelopen acht jaar rond de 130.000 euro toegewezen, in plukjes van 1.500 euro per project. Dat geeft wel aan dat we veel hebben gedaan,” licht Frans Heemskerk, voorzitter van het Jacoba van Beierenfonds, toe.

De gemeente draagt jaarlijks 20.000 euro bij voor de projecten, en 5.000 euro voor de administratieve ondersteuning. Omdat het een coalitiebesluit is, en gekoppeld is aan de raadsperiode, geldt die bijdrage tot dit jaar. Of de nieuwe coalitie dat ook gaat doen, blijft altijd even spannend, zegt Heemskerk. “Maar we gaan er vanuit dat het goedkomt.” Verder ontvangt het fonds kleinere bijdrages van lokale bedrijven en donateurs, die daarvoor gedoopt worden tot Graven en Gravinnen.

Van Kempen is blij met het fonds en waar het na acht jaar staat. “De meerwaarde is dat het zo goed werkt. De organisatie is goed, en de gedachte werkt ook goed. Met elkaar hebben we een fonds, en daarmee stimuleren we saamhorigheid in de samenleving. Deze projecten worden georganiseerd voor en door onze inwoners, en daar draagt de gemeente -via het fonds- aan bij.”

Donatie als cadeau bij afscheidsreceptie op 31 maart

Op donderdag 31 maart is de laatste werkdag van de wethouder, die ‘s middags in het teken staat van een laatste gesprek over de jeugdhulp (’dat wilde ik persee nog doen’) en de afscheidsreceptie. Tussen 17.00 en 19.00 uur kunnen geïnteresseerden gedag zeggen bij Dekker in Warmond. Mochten mensen hem nog een cadeau willen geven, dan heeft Van Kempen een suggestie. “Dat mogen ze doen door een bedrag te doneren aan het fonds. Dat vind ik een passend cadeau aan mij en aan het Jacoba van Beierenfonds. Ik heb dat met veel plezier op de kaart gezet.”

Meer informatie of een aanvraag doen, kijk op www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant