Logo deteylinger.nl
De hele selectie van TOP op het podium in Kortrijk.
De hele selectie van TOP op het podium in Kortrijk. (Foto: pr./René van Dam)

TOP wint vijfde Europacup

  Sport

Sassenheim • Het is TOP/SolarCompleet weer gelukt om de Europacup te winnen. Het toernooi voor Europese landskampioenen zaal werd ditmaal in Kortrijk gespeeld. In een weinig verrassende finale tegen het Belgische Boeckenberg had TOP het alleen in het eerste kwart lastig tegen de Belgen, die vol de wedstrijd ingingen.

Het waren inspannende dagen waarin de selectie van TOP vijf wedstrijden in drie dagen speelde. De wedstrijden in de poulefase werden alle vrij gemakkelijk gewonnen en de halve finale tegen de Trojans uit Engeland leverde verrassend weinig tegenstand op (5-21). De finales gaan haast traditiegetrouw tussen een Nederlandse en Belgische ploeg, maar Boeckenberg had dit toernooi veel moeite om de finale te bereiken. Daarvoor was zelfs een wedstrijd met een golden goal voor nodig. TOP beschikt over een brede selectie en kon de krachten daarom wat meer verdelen over de wedstrijden. Voor Frank Mostard, Sascha de Haan en Bastiaan Overwater was dit toernooi hun debuut op een Europacup en met succes.

Voor rust al beslist

Vanwege de competities in zowel Nederland als België, die gewoon doorgaan tijdens dit toernooi, was de mooie arena in Kortrijk niet uitverkocht. Dat nam niet weg dat beide supportersgroepen in groten getale aanwezig waren en de hal vulden met gezang en getrommel. De wedstrijd startte gelijk goed, want een doorbraakactie van Frank Mostard leverde de 1-0 door Nick Pikaar op. Even snel was het alweer 1-1 en vervolgens 1-2 voor Boeckenberg. Mick Snel, die vanaf minuut 1 een fantastische finale speelde, scoorde de 2-2. De fase hierna was voor Boeckenberg dat de leiding nam en op 2-4 kwam. Wat volgde was een hele hectische fase in de wedstrijd waarin veel spelers op de grond lagen en de duels op het scherpst van de snede werden uitgevochten. TOP ging het spel iets aanpassen, bleef rustig, ging de duels niet meer vol aan, maar zocht naar de goede kansen. Die kwamen vanzelf, zeker met de spitsen Celeste Split en Mick Snel in de aanval. Zij zorgden voor de 4-4. TOP liep vervolgens rustig spelend en zuiver schietend uit naar maar liefst 12-4, waarbij de mooiste aanval van de wedstrijd net geen goal opleverde. TOP maakte het Boeckenberg verdedigend erg lastig, zette veel druk op de ballijnen en dwong zo onnodige fouten af. Het maken van veel overtredingen om TOP uit het spel te halen lukten niet meer en met een 15-9 voorsprong ging de rust in.

Snel topscoorder

Na rust was het Jet Hendriks die gelijk twee keer trefzeker was. Helaas viel kort hierna Sanne Jousma geblesseerd uit. Haar vervangster Demi Postma deed het echter prima en scoorde een mooie doorloopbal. De wedstrijd was inmiddels geen echte wedstrijd meer, daarvoor was het kwaliteitsverschil te groot. Vooral Mick Snel onderscheidde zich op alle vlakken en hij werd met maar liefst 11 goals de topscorer. Invallers Thomas Tiggelman en Bastiaan Overwater tekenden voor de laatste twee goals van de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in een ruime overwinning van 31-16 voor TOP, dat hiermee de titel prolongeert voor de derde keer op rij. Het is in totaal de vijfde Europese titel voor de club uit Sassenheim. 

Meer berichten