De beloofde duizend euro is voor de door brand getroffen kinderboerderij op Koudenhoorn. | Foto Wil van Elk
De beloofde duizend euro is voor de door brand getroffen kinderboerderij op Koudenhoorn. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ArtWise doneert bij pop-up expositie

Zakelijk

Warmond • Wethouder Arno van Kempen ontving op vrijdag 6 juli symbolisch een cheque van maar liefst duizend euro uit handen van Barend Elshout van ArtWise. Die zei daarbij: "Met uw toestemming maak ik dit bedrag over aan de kinderboerderij op Koudenhoorn, die kortgeleden is afgebrand". Fotograaf Patricia Steur signeerde haar boeken tijdens de afsluiting van de pop-up expositie van native-art aan de Dorpsstraat 86 in Warmond.

Door Wil van Elk

Bezoekers van de tentoonstelling genoten zichtbaar van de native art en de boeken en monumentale foto's van Patricia Steur. De bijzondere kunstwerken van bewoners van West Canada (First Nations) en de Maori's uit New Zealand waren heel fraai bijeengebracht en gepresenteerd. Mooi om te zien, en leuk om te horen hoe Barend Elshout alles bij toeval op zijn pad kreeg. Het boek 'Dedicated by Blood' over de tatoeage-cultuur stamt uit 2001, maar paste perfect bij de tentoonstelling en velen maakte van de gelegenheid gebruik om een gesigneerd exemplaar aan te schaffen.

Sommige houtsnijwerken waren pas na een half jaar hard werken af

Tastbaar

Waar normaliter de kunst kan worden 'ontdekt' op de website www.artwise.com, was het tijdens de pop-up expositie tastbaar aanwezig. Fraai waren de getoonde filmbeelden waarop te zien was hoe de kunstenaar het kunstwerk maakte. Sommige houtsnijwerken waren pas na een half jaar hard werken af. Barend en Rebecca Elshout importeren het houtsnijwerk en brons naar Warmond voor de Europese markt. Voor de kunstenaars een grote stap van een lokale galerie naar Europa.

Barend Elshout vertelde tijdens de uitreiking van de cheque hoe hij bij toeval in contact kwam met native-art in Canada en later in New-Zeeland waar zij op bezoek waren bij hun daar studerende zoon.

Brand

Als inwoner van Warmond wilde hij een deel van de opbrengst van de expositie beschikbaar stellen voor een culturele bestemming in Teylingen. "Toen ik hoorde van de brand op Koudenhoorn, waar stallen, hokken en inboedel van de kinderboerderij in vlammen opgingen, vond ik dat het geld daar naartoe moet gaan. Zij kunnen het geld goed gebruiken voor de wederopbouw."

Uit de krant