Logo deteylinger.nl
Foto: pr.

Keramiek in De Pomp

  Cultuur

Sassenheim • Voor de liefhebber van gebruikskeramiek is er van 1 april tot en met 1 juni weer mooi keramiek te zien in de kelder van Galerie de Pomp. Drie keramisten tonen hun werk.

Irene Andreae heeft door jarenlang te experimenteren een aantal glazuren ontwikkeld die de serene sfeer aan de kust goed weergeeft. In één van die glazuren kunnen zich vele tinten wit ontwikkelen, zoals ivoorwit, parelmoerwit, maar het kan ook een transparant karakter krijgen, waardoor het op zand lijkt met een laagje water erop. Daarnaast maakt Irene gebruik van glazuren die de fragiele kleuren van schelpen weergeven of een glazuur dat meer het stoere karakter van steen heeft. De vormen, meestal dekseldozen, die zij maakt zijn eenvoudig, geënt op basisvormen, zoals een kubus, cilinder of afgeknotte piramide. Deze vormen combineert zij met juthout, waarbij het juthout meestal als handvat wordt toegepast. Alles is erop gericht om met deze elementen totale harmonie te bereiken.

In het werk van Joke van Zwienen zijn veel ronde vormen te zien, die vervolgens verder worden opgebouwd of vervormd. Inspiratie haalt ze uit de natuur, maar het kan ook een detail van een gehaakt kleedje zijn waar haar oog op valt.

Elaine de Jong is vanaf haar prille jeugd bezig met haar handen. Ze is een creatieve duizendpoot: textiel, papier, verf, steen, hout, niets ontkomt aan haar passie tot creëren. Zo'n vijftien jaar geleden kwam zij aanraking met keramiek, wat haar zo aansprak dat zij, mede door het volgen van diverse cursussen en workshops, nu een eigen stijl ontwikkeld heeft die kenmerkend is door organische vormen en structuren en buitengewoon kleurgebruik. Zij is voortdurend op zoek naar de juiste balans. Elaine houdt zich bezig met handgevormd keramiek, onder andere gebruiksgoed, objecten en hals-decoraties.

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten