Logo deteylinger.nl
Foto: MV
Teylingen

Parochie Sint Maarten zet de deuren open

  Geloof & Religie

Regio • Met ingang van het weekeinde van 4 en 5 juli gaan de zeven kerken van de parochie Sint Maarten weer open voor kerkvieringen op zaterdagavond en zondagmorgen. Tot maximaal 100 deelnemers zijn per viering welkom. Vooralsnog zijn er alleen woord- en gebedsvieringen, geen eucharistie.

Het betreft de volgende kerken: St. Jeroen en Maria ter Zee in Noordwijk, St. Jozef en St. Victor in Noordwijkerhout, St. Pancratius in Sassenheim, St. Bartholomeus in Voorhout en St. Matthias in Warmond. Daarbij worden alle voorschriften van het RIVM en van de Nederlandse bisdommen goed in acht genomen, want zorgdragen voor een goede gezondheid van alle bezoekers is een belangrijk uitgangspunt.

Digitale viering

Na het uitbreken van de coronacrisis in ons land zijn alle katholieke kerken noodgedwongen gestopt met het houden van openbare kerkvieringen. Slechts in beperkte mate waren kleine samenkomsten mogelijk, voor een uitvaart of een huwelijk. De afgelopen maanden konden parochianen van Sint Maarten in het weekeinde digitaal meevieren. Ook is er elke zondag om 12.00 uur een radiopraatje te beluisteren van het pastorale team.

Vooraf aanmelden

Net als bij de horeca en de bioscoop en het theater is het, in verband met corona, noodzakelijk dat mensen zich vooraf aanmelden als zij naar de kerk willen komen. Dat kan, met ingang van 1 juli via https://parochiesintmaarten.nl/ Parochianen die geen internet hebben, kunnen zich aanmelden door te bellen naar het secretariaat van hun kerk.

Gastvrouwen en -heren

Per kerk mogen maximaal honderd mensen per viering naar binnen. Het daadwerkelijke aantal kan kleiner zijn in verband met de anderhalve meter waar iedereen zich aan moet houden. Bij de ingang staan gastvrouwen en –heren die van hun kerk weten wie zich heeft aangemeld, en dus naar binnen mag.

De lijsten met namen en adressen van kerkgangers worden centraal vier weken bewaard en daarna vernietigd. Op deze wijze is bekend wie aanwezig waren bij een kerkviering, mocht er onverhoopt en ondanks alle genomen maatregelen toch een uitbraak van het virus volgen.

Handen ontsmetten

Gastvrouwen en –heren zien er op toe dat alleen wie zich vooraf heeft aangemeld naar binnen mag. Wie verkouden is of verhoging heeft, blijft thuis. Bij binnenkomst worden de handen ontsmet. In de kerk wordt de anderhalvemetermaatregel in acht genomen. Binnen is een looprichting aangegeven, en de te gebruiken zitplaatsen zijn gemarkeerd. Huisgenoten mogen bij elkaar zitten, anderen zitten anderhalve meter uit elkaar. Er wordt niet gezongen, want dat levert een extra gezondheidsrisico op.

Meer berichten