Petra van Haastregt, Peter Wolf Aronius en Gerard Rutgrink van SBKT en Arno van Kempen.
Petra van Haastregt, Peter Wolf Aronius en Gerard Rutgrink van SBKT en Arno van Kempen. Foto: pr.

Tweede reeks informatieborden begint bij Kasteel Teylingen

Historie Teylingen Voorhout

Voorhout • In de komende maanden worden opnieuw vijftien informatieborden geplaatst bij historisch belangrijke gebouwen in Teylingen. Dat zijn er, evenals bij vorige serie, vijf in Sassenheim, vijf in Voorhout en vijf in Warmond. En ook de tweede reeks informatiepanelen wordt gesubsidieerd door de gemeente Teylingen en door de ANWB gesponsord. Het eerste bord van deze tweede serie werd op vrijdag 22 juli onthuld door oud-wethouder Arno van Kempen.  

Drie jaar geleden hebben de drie cultuurhistorische verenigingen van Teylingen de handen ineen geslagen. Hoewel elk van de drie een eigen karakter heeft, zijn er activiteiten die gezamenlijk kunnen worden aangepakt. Hierdoor ontstaat meerwaarde en voorbeeld is de plaatsing van informatieborden bij gebouwen en plaatsen die van belang zijn in de geschiedenis van Teylingen. Door een uniforme benadering, met gebruik van roestbruine borden met tekst en afbeeldingen, worden voorbijgangers geïnformeerd over de geschiedenis van de betreffende locatie. 

De eerste vijftien informatieborden werden twee jaar geleden al geplaatst. Door corona en andere vertragende redenen heeft de tweede serie langer op zich laten wachten dan verwacht. Maar in de komende maanden worden nu nogmaals vijftien borden geplaatst. 

Eerste bord bij Ruïne

Het eerste bord van deze tweede serie werd op vrijdag 22 juli onthuld door Arno van Kempen. Als wethouder stond hij aan de basis van de samenwerking tussen het Historische Genootschap Warmelda, de Stichting Oud Sassenheim (SOS) en de Historische Kring Voorhout (HKV). Als burger, niet langer als bestuurder, vond Van Kempen het een eer om het bord bij de ruïne van het Kasteel Teylingen te mogen onthullen. Daarbij waren bestuursleden van de Stichting Beheer Kasteel Teylingen (SBKT) en van de drie cultuurhistorische verenigingen aanwezig.


Bekendste bewoner

De tekst op het paneel verhaalt over de bouw van de ringmuur aan het begin van de 13e eeuw terwijl de voortoren ongeveer 50 jaar later werd toegevoegd. De bewoners, de Heren van Teylingen, bewaakten vanuit het kasteel de noord-zuidroute van het Graafschap Holland. Later werd het de woning van de houtvester van Holland, waarbij Jacoba van Beieren de bekendste bewoner was. In 1572, tijdens de tachtigjarige oorlog is het kasteel zwaar beschadigd. In 1676 is de donjon nog uitgebreid, maar daarna trad het verval in en is het kasteel tot ruïne verworden. 

Met behulp van de afgebeelde QR-code is veel meer informatie beschikbaar op de gekoppelde website. Logo’s van de betrokken organisaties, in het onderhavige geval van de HKV, gemeente Teylingen, de ANWB en Kasteel Teylingen. completeren de ter plekke beschikbare informatie.


Aad Boer (Warmelda), Bep Hoegee (SOS), Chris Breeschoten (HKV) en Arno van Kempen. | Foto: pr.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant