Oranje-speler Cody Gakpo zet zich in voor stamceldonatie.
Oranje-speler Cody Gakpo zet zich in voor stamceldonatie. Foto: Bibian Mingen

Meer mannelijke stamceldonoren nodig in Zuid-Holland

Zorg & Welzijn Teylingen

Regio • Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Zuid-Holland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties (30%). Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, start vandaag de campagne ‘De Match van je Leven’ en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor. In Zuid-Holland zijn op dit moment zo’n 78.819 stamceldonoren in de leeftijd van 20-55 jaar. Meer mannelijke stamceldonoren zorgen veel meer matches, zodat meer levens kunnen worden gered. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.

Er is vooral behoefte aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar omdat onderzoek uitwijst dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen. Donorarts bij Stichting Matchis Mirjam Fechter verduidelijkt: “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt.”

Marlon uit Boskoop zoekt al twee jaar
Marlon uit Boskoop heeft drie jonge kinderen en zijn enige kans om te genezen is door een stamceltransplantatie. Helaas is er voor Marlon nog geen match gevonden en is hij inmiddels al twee jaar op zoek en de tijd dringt.

Kansen vergroten
De kans op een match tussen donor en ontvanger is helaas zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst; de kans op het vinden van een match binnen de familie is 30%. Het merendeel (70%) van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. De continue zoektocht naar meer stamceldonoren blijft nodig. In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.

Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aansluiten via het online platform Matchvanjeleven.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant