Logo deteylinger.nl
Foto Cees Meijer
Foto Cees Meijer (Foto: Cees Meijer)

Sail Leiden laat de stad van zijn waterkant zien

  Activiteiten

Regio • Sail Leiden verandert de stad op 27, 28 en 29 juli in een drijvend openluchtmuseum. Tussen de poorten liggen er dan zo'n 200 historische bedrijfsvaartuigen en bruist het op en aan het water.

Via de Blauwe Meander loop je langs de schepen en een stroom van activiteiten en verhalen. Voor jong en oud is er tijdens Sail Leiden wat te beleven. Je ervaart er wat water voor Leiden betekende en nog steeds betekent.

Leiden is een echte waterstad en dankt er zelfs zijn ontstaan aan. Weinig Nederlandse steden hebben ook zoveel water binnen hun grenzen. Tot ver in de twintigste eeuw was transport over water van grote economische betekenis. Bedrijfsvaartuigen die vroeger van levensbelang waren voor de stad komen nu naar Leiden. Een grote club van enthousiastelingen zet zich in voor het behoud van dit historisch varend erfgoed.


Tijdens Sail Leiden liggen de grachten en singels vol met varend erfgoed. Je kunt er genieten van het eerste Leidse stadsstrand of een Drijf In-waterbioscoop. Er zijn nautische markten en een groenteveiling vanaf het water. Je kunt luisteren naar maritieme muziek van groepen uit binnen- en buitenland. Er zijn markten en oude ambachten, er is kunst te zien en een scheepbouwer bouwt er een authentieke boeier. En natuurlijk kun je genieten van een hapje en een drankje. Wil je de rest van de stad verkennen: stap dan in één van de boten van de Leidse rederijen.

Goed om te weten
Met ongeveer 200 kleine en grote schepen in het water en activiteiten voor jong en oud op de wal, is er van alles te zien en te doen op 27, 28 en 29 juli. Houd er rekening mee dat de binnenstad van Leiden op deze dagen erg druk is en daarom het beste is te bereiken met het openbaar vervoer. Ook varen er watertaxi's tussen de Historische Haven en het Ankerpark, de perfecte kans om de schepen vanaf het water te bewonderen. Op het Stationsplein staat een infoschip voor meer informatie. Meer informatie en het programma zijn ook te vinden op www.sail-leiden.nl


HOOGTEPUNTEN

Historische Haven en Beestenmarkt
Vanaf het station kom je langs de Beestenmarkt waar kunst wordt geëxposeerd van de 'Leidsche Mondialen'. Daar worden ook demonstraties van de Leidse Reddingsbrigade gehouden. Langs het Galgewater ligt de Historische Haven. Dit is de oudste museumhaven van Nederland en de initiatiefnemer van Sail Leiden. Hier liggen schepen die onderdeel zijn van het varend erfgoed. Maar er is ook een nautische markt, er zijn demonstraties, zeemanskoren en visrokers.

Aalmarkt
Van de Apothekersdijk tot aan de Waag in het hart van de stad herinneren tal van activiteiten aan het belang van de scheepvaart voor de ontwikkeling van steden zoals Leiden. Het vervoer en de overslag van water, voedsel en andere ladingen en markten aan het water. Dit gebied vormt de schakel tussen Morspoort in het westen en de Zijlpoort in het oosten.

Herengracht
De Herengracht is een prachtige plek met zijn statige panden en karakteristieke bruggen. Dit is doorgaans een rustig stukje Leiden, maar nu liggen er oude schepen aan de kade en wordt de 'Original Sail Market' gehouden. Tegenover de oude Herengracht ligt het vol met sleepboten. Deze actieve sleepboothaven staat bekend om haar gastvrijheid. Langs deze haven voeren vroeger grote vissersschepen van en naar Katwijk.

Oude Haven
De Oude Haven is het hart van Sail Leiden. Hierlangs varen schepen tijdens de 'Sail-In' de stad in. Van de 'Grand Opening' tot het stadsstrand van Lot en De Walvis en van het vlaggenschip de Terra Nova tot de Drijf In-waterbioscoop van het Leiden International Film Festival, alles komt hier samen. Dit is waar je moet zijn tijdens Sail Leiden!

Ankerpark
In het huidige Ankerpark, waar vroeger de grote grofsmederij stond, is tijdens Sail Leiden een interactieve markt voor oude ambachten. Hier hoor je nautische muziek, gekling en getimmer door de vaklieden en kun je genieten van een hapje en een drankje. Je kunt hier ook een watertaxi pakken om de rest van de stad te ontdekken.


PROGRAMMA

Grand Opening – Sail-in
- 27 juli 2018, 18.00
- Haven
Sail Leiden trapt af met een Grand Opening in de Oude Haven. Tijdens de Sail-in varen alle schepen de stad in, wat op zich al een spektakel is om te zien. Ook wordt het evenement spectaculair geopend.

Drijf-in
- 27 juli 2018, 22.00
- 28 juli 2018, 22.00
- Oude Haven
Het Leiden International Film Festival brengt een sfeervolle waterbioscoop naar Leiden.
Op de eerste filmavond The Life Aquatic with Steve Zissou. In deze film hijsen de wereldberoemde onderwaterfilmer Steve Zissou en zijn crew de zeilen voor een expeditie waarbij ze op jacht gaan naar de mysterieuze, onvindbare en mogelijk niet-bestaande jaguarhaai.

Tijdens de tweede avond speelt Titanic, de film die iedereen ongetwijfeld al heeft gezien, maar vast nog nooit vanaf een (hopelijk niet zinkende) boot! Een spetterend spektakel om niet te missen.

Expositie Leidsche Mondialen
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Beestenmarkt
De Leidsche Mondialen is een collectief van kunstenaars uit Leiden en omgeving en organiseert een expositie tijdens Sail Leiden.

Demonstraties Leidse Reddingsbrigade
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Beestenmarkt
Uiteraard is de Leidse Reddingsbrigade aanwezig om de veiligheid op het water te regelen. Maar dat niet alleen, want op de Beestenmarkt kan je ook mooie demonstraties volgen!

Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Historische Haven
Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom is het neusje van de zalm als het gaat om de bereiding van vis door deze te garen en roken in een grote rookkast boven een open vuur.

Sea folk & Shanty festival 'Naar Zee, Naar Zee'
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- Historische Haven, Ankerpark en op een schip in de Haven
Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare organiseert voor het zesde jaar in Leiden een nautisch muziekfestival. Bij verschillende podia kun je luisteren naar de maritieme muziek van groepen uit binnen- en buitenland.

Open Podium Terra Nova
- 28 juli 2018, 20.00-00.00 uur
- Terra Nova, Haven
Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseert ook een laagdrempelig Open Podium op de Terra Nova. Je kunt dan zelf zingen of spelen, maar ook genieten van folk, blues, pop, jazz met zang en instrumentale nummers. Het gaat wel altijd over water, zoute tranen, zwaar weer, liefdes voor één nacht en zinkende schepen.

Jeugdprogramma
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Ankerpark
Speciaal voor de jeugd is er een programma in het Ankerpark. Hier kunnen de kids onder andere deelnemen aan educatieve en interactieve activiteiten.

Ambachten
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Ankerpark
Alles rondom Sail Leiden ademt ambacht en dus worden er speciaal rond dit thema activiteiten georganiseerd. Zo kan het bijzondere schip van Martijn Vermeer bezocht worden, werkt Klaas Hennepoel Scheepstimmerwerf aan de bouw van een authentieke Boeier en laat het project Traditionele Ambachten Varend Erfgoed" (TAVE) scheepsambachten zien.

Lezing 'Leidse Weesjongens en de VOC'
- 29 juli 2018, 14.00 – 16.00 uur
- Terra Nova, Haven
Aan boord van de Terra Nova organiseert Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare naast het Sea Folk en Shantyfestival ook een lezing. Dit keer door de historicus Vincent van Zuilen van De Kennisproeverij met het thema 'Leidse Weesjongens en de VOC'. De toegang is gratis.

Kijkje aan boord
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- gehele gebied
Om bezoekers te laten beleven hoe het is om op een historisch bedrijfsvaartuig te wonen en soms ook te werken, stellen een dertigtal schepen hun schip open voor bezichtiging. De persoonlijke verhalen van de schipper zorgen voor een onvergetelijke ervaring, schroom dus niet om aan boord te gaan!

Baklopen
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Historische Haven
In 1916 werd de zelflosinstallatie met losbak en pal uitgevonden door IJsselschipper Arie Kreuk. Honderden schepen hebben sindsdien gevaren met een zelflosinstallatie en tijdens Sail Leiden zal dit gedemonstreerd worden in een spectaculaire wedstrijd.

Groenteveiling Westlanders
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Aalmarkt
Vroeger kwamen de goederen per schip de stad in. Met de groenteveiling van de Westlanders wordt dit tafereel nagebootst en zal er groente en fruit worden geveild voor een goed doel.

Original Sail Market
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Herengracht en omgeving
Speciaal voor Sail Leiden organiseert ORIGINAL market de SAIL Market; wat staat voor uniek, authentiek, origineel en altijd met een mooi verhaal. Struin langs de kraampjes en ontdek de bijzondere producten: net even anders dan anders! Op deze markt bieden we graag een afwisselende mix van producten 'met een verhaal'. Van handmade en vintage tot duurzaam geproduceerd, eigen ontwerp en fair trade ingekocht.

Gaeld'r
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Ankerpark en Historische Haven
Dit muziektrio staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek. Ze geven drie optredens verspreidt over het Ankerpark (13.00 – 13.30 en 16.00 – 16.30) en de Historische Haven (14.30 – 15.00).

Leidse Kluchten Compagnie
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- Aalmarkt en Ankerpark
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Historische Haven en Ankerpark

Nautische markt
- 10.00 - 17.00 uur, 28 juli
- Galgewater/Historische Haven
Langs de schepen van de Historische Haven en vanaf de Stadstimmerwerf tot aan de Molen De Put wordt een scheepsmarkt georganiseerd. Net als bij de jaarlijkse viering van Leidens Ontzet is het in de haven een gezellige drukte met muziek, ambachtelijk gerookte vis, scheepsartikelen en demonstraties.

Sail Food & Drinks
- 10.00 – 17.00
- Historische Haven, Oude Haven en Ankerpark
Zowel in de Historische Haven, Oude Haven als in het Ankerpark kun je genieten van een drankje, gerookte vis, broodjes en Fries suikerbrood van de Leidse Friese bakker Ûs Bertus.

Drumfanfare FBL
- Ankerpark
Drumfanfare FBL (Franciscus Band Leiden) is een kleine maar gezellige muziekvereniging uit Leiden en bestaat al meer dan 69 jaar. Tijdens hun optreden in het Ankerpark kun je stevige marsen via ritmische slagwerkmuziek tot lichte popmuziek uit de jaren 70, 80 en 90 verwachten.

OVERIG

Watertaxi
- 28 juli 2018, 10.00-17.00 uur
- 29 juli 2018, 12.00-17.00 uur
- Historische Haven en Ankerpark
Tussen de Historische Haven en het Ankerpark wordt door de samenwerkende rederijen vervoer over water geregeld d.m.v. een watertaxi.

Historie Leidse Scheepvaart
Leiden is een echte waterstad. Zelfs de naam verwijst ernaar. Het betekent "aan de leden", oftewel: aan de waterlopen. Weinig Nederlandse steden hebben ook zoveel water binnen haar grenzen, waaronder een groot aantal grachten en een complete singelring rond de oude binnenstad. Waterwegen leidden tot het ontstaan van Leiden en verbindingen over het water bleven tot ver in de twintigste eeuw van groot economisch belang. Dat gold voor het transport van grondstoffen en producten van de wolindustrie, maar ook voor bouwmaterialen, brandstoffen én levensmiddelen. Ook voor personen was de stad over water met een hecht netwerk van veerdiensten en beurtschippers met de steden en dorpen in de streek verbonden. Bedrijfsvaartuigen die vroeger van levensbelang waren voor de stad komen nu naar Leiden. Een grote club van enthousiastelingen zetten zich in voor het behoud van dit historisch varend erfgoed. - Cor Smit, stadshistoricus –

Meer berichten