Willemien Wagner en Antoon van Aken.
Willemien Wagner en Antoon van Aken. Foto: pr.

Antoon van Aken geeft lezing over Lady Jane

Activiteiten Sassenheim

Sassenheim • In samenwerking met boekhandel Wagner geeft Antoon van Aken een lezing over zijn boek ‘Lady Jane, de wens van de koning’ op woensdag 20 oktober om 19.30 uur in de winkel van boekhandel Wagner (Hoofdstraat 181). Aansluitend zal Van Aken zijn boek(en) signeren.


Antoon van Aken is als docent bedrijfseconomie jarenlang verbonden geweest aan de opleiding accountancy van de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam. Hij heeft diverse boeken gepubliceerd over verslaggeving en boekhouden. Daarnaast schrijft hij al dertig jaar romans en historische werken. Sinds 2017 is hij bezig met de publicatie van deze boeken.

Lady Jane Grey 

De Engelse koning Henry de Achtste (1491-1547) huwt zes keer. Omdat zijn eerste twee vrouwen geen mannelijke troonopvolger voortbrengen, laat de koning deze verbintenissen onwettig verklaren. Pas tijdens zijn derde huwelijk wordt de gewenste mannelijke troonopvolger geboren. In 1544 wordt de opvolging vastgelegd in een wet. Eerste in de lijn is zijn zoon Edward, tweede en derde zijn de beide onwettige dochters, Mary en Elizabeth en vierde en volgende de nakomelingen van Frances Grey; zij is de dochter van Henry’s jongere zus.

Op 28 januari 1547 sterft Henry de Achtste op 55-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een hartaanval. Zijn achtjarige zoon volgt hem op als Edward de Zesde. In het voorjaar van 1553 wordt de jonge vorst ziek. Terwijl hij langzaam bezwijkt onder de slopende gevolgen besluit hij de opvolging te wijzigen. Zijn twee halfzusters, Mary en Elizabeth, worden uitgesloten. Eerste in de lijn van opvolging wordt daarmee zijn zestienjarige nicht Lady Jane Grey. Deze wijziging brengt de doodzieke koning in conflict met de machtige kroonraad. De gevolgen zijn dramatisch.

De toegang bedraagt 7,50 euro. Aanmelden kan via www.boekhandelwagner.nl/activiteiten en bij Boekhandel Wagner.

Uit de krant

Uit de krant