Bibliothecaresse Brigitte Kerkhoven leest voor tijdens het voorleesontbijt in Warmond. | Foto: Esther Luijk
Bibliothecaresse Brigitte Kerkhoven leest voor tijdens het voorleesontbijt in Warmond. | Foto: Esther Luijk

Voorleesdagen niet voor niets: 'Voorlezen is overal goed voor'

Cultuur Warmond

Warmond • Voorgelezen worden en ook nog lekker ontbijten; het kon zaterdagochtend in de bibliotheek van Warmond. In het kader van de Nationale Voorleesdagen werd daar een voorleesontbijt georganiseerd voor kinderen van 0 tot 6 jaar en hun ouders.

Door Esther Luijk

Bibliothecaresse Brigitte Kerkhoven las de kinderen voor uit het prentenboek van het jaar: De kleine walvis. Het boek kreeg de meeste stemmen van alle jeugdbibliothecaressen die mochten stemmen op de prentenboeken top 10. De kleine walvis gaat over een eenzaam jongetje die een walvis vindt op het strand en hem thuis in bad verzorgt, tot hij hem met z'n vader uiteindelijk terugbrengt naar vader walvis in de zee.

Woordenschat

De Nationale Voorleesdagen werden dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd. In deze dagen proberen bibliotheken een positief voorbeeld te geven en voorlezen te stimuleren. Voorlezen is namelijk enorm belangrijk, volgens Kerkhoven. "Voorlezen is overal goed voor. Het stimuleert en prikkelt de fantasie en vergroot de woordenschat. Ook wordt het taalritme beter en leren ze zich beter concentreren. Het is gebleken dat kinderen die vroeger regelmatig voorgelezen werden, later ook meer van lezen houden. We proberen te stimuleren dat voorlezen een dagelijkse gewoonte wordt binnen het gezin."

Populair

Of het aan de voorleesdagen te danken is, weet Kerkhoven niet zeker, maar de uitleencijfers van de bibliotheken in de Bollenstreek zijn in 2016 wel degelijk gestegen. Kerkhoven: "Vooral de 'Young Adultboeken' zitten in een lift, dat zijn boeken voor jeugd vanaf 14 jaar. Ik denk dat de stijging vooral te danken is aan films zoals the Hungergames en Divergent die uitgekomen zijn de laatste jaren. De boeken waarop die films gebaseerd zijn, worden erg veel uitgeleend."

In vrijwel alle vestigingen van de bibliotheek Bollenstreek wordt iedere eerste woensdag van de maand een voorleesmoment georganiseerd. Kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl voor meer informatie.

Uit de krant