De Rozemarijnhof in Voorhout vierde al eerder Burendag. | Foto: pr.
De Rozemarijnhof in Voorhout vierde al eerder Burendag. | Foto: pr. Foto: pr.

Maak er iets van met de buren!

Algemeen Teylingen

Teylingen • Burendag is dé dag in het jaar om samen met je buren iets speciaals voor de buurt te organiseren. In de ene buurt is dat een ontbijt of een barbecue, in de andere wordt een perkje opgeknapt of een schutting versierd. Grote motor achter Burendag is het Oranjefonds. Ook in Teylingen is de Burendag, dit jaar op zaterdag 23 september, een mooie aanleiding om samen met buren iets goed voor de buurt te doen. De gemeente heeft een eigen budget van 400 euro per initiatief beschikbaar om de activiteit te ondersteunen.

Inmiddels zijn er in Teylingen al 21 initiatieven aangemeld voor Burendag. Toch zien wijkregisseurs Esther den Hertog en Karin Heppener graag dat nog meer mensen iets organiseren op vrijdag 22, zaterdag 23 of zondag 24 september. De aanvraag bij het Oranje Fonds is al gesloten, maar de gemeente heeft nog wel budget beschikbaar. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Esther: "Met tenminste vier buren bedenk je een plan voor de buurt. Het liefst een plan waar meer buren bij betrokken worden. En sowieso een plan waar de buurt iets aan heeft. De bijdrage van de gemeente kan niet worden gebruikt voor eten of drinken, dus wees creatief. Als je een plan hebt bedacht, download je het formulier op www.teylingen.nl (zoek op burendag 2017) en stuurt het ingevuld terug voor 1 september. Je krijgt dan zo snel mogelijk te horen of jouw plan in aanmerking komt voor een bijdrage." Karin: "Als het Burendag is geweest, stuur je de eindafrekening naar de gemeente, inclusief bonnetjes. Vervolgens stort de gemeente de bijdrage, tot maximaal 400 euro op jouw rekening. O ja, de gemeente wil ook heel graag foto's van je activiteit ontvangen voor op de facebookpagina van de wijkregisseurteylingen."

Bloembakken

In de Rozemarijnhof in Voorhout hebben ze al eerder meegedaan en ook dit jaar zijn er weer activiteiten in de buurt. Overdag worden de heggen gesnoeid en bollen geplant. 's Avonds is de buurtbarbecue. De kinderen vermaken zich op een springkussen. Ook de buren in de Marijkestraat in Sassenheim hebben hun aanvraag bij de gemeente ingediend. Zij willen het straatbeeld opfleuren met bloembakken en bij alle huizen nieuwe huisnummers en vlaggenhouders ophangen, vertelt bewoonster Bianca van Munsteren. "We hebben de laatste jaren veel jonge gezinnen in de straat gekregen en trekken veel met elkaar op. Door Burendag hopen we elkaar nog beter te leren kennen."

Aanmelden

Het is precies wat de gemeente graag ziet: buren die meer naar elkaar en naar de buurt omkijken. Vele grote en kleine initiatieven zijn al ondersteund. Natuurlijk zijn er spelregels, maar bijna alles kan. Esther en Karin: "De gemeente heeft ons als wijkregisseurs aangesteld om buren te helpen deze gezamenlijke initiatieven voor elkaar te krijgen. Neem eens contact met ons op als je zelf iets zou willen in jouw buurt. Wij zijn te bereiken via wijkregisseurteylingen@hltsamen.nl."

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant