Oorlog en terpentijn. | Foto: pr.
Oorlog en terpentijn. | Foto: pr. Foto: pr.

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

Bibliotheek • Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, combineert een nuchter realistisch wereldbeeld met een liefde voor verhalen, in welke vorm of welk genre dan ook. Deze week in zijn tips: strijd op het slagveld, in de datawereld en in de keuken.

Klont / Maxim Februari

Na The Circle van Dave Eggers is er nu Klont, een verontrustende roman van Maxim Februari over de dataficering van de samenleving en de toenemende macht van grote techbedrijven. In een interview met de Volkskrant geeft Februari aan dat dataficering volgens hem inhoudt dat 'alle gegevens die instanties over je hebben aan elkaar worden verbonden'. Is er nog iemand die controle heeft over een wereld die zich richting een totalitair systeem begeeft, waarin data bepalen wie je bent en wat je mag doen?

Oorlog en terpentijn / Stefan Hertmans

Aan de hand van de geschriften van zijn opa heeft Stefan Hertmans een roman geschreven over twee periodes in het leven van Urbain Martien: zijn jonge jaren, rond 1900, waarin hij in armoede opgroeide in Gent, en later de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Oorlog en terpentijn verhaalt over een man en zijn gruwelijke en krankzinnige ervaringen in een loopgravenoorlog. Een indrukwekkende en veel gelauwerde roman: Hertmans won er onder meer de Gouden Boekenuil en de ECI Literatuurprijs mee.

Troost / Ronald Giphart

Met Ronald Giphart deel ik de liefde voor koken. Toen ik vijftig werd, kreeg ik van mijn vrouw een diner bij De Librije in Zwolle. Wat ik gegeten heb, weet ik niet meer, wel dat het heel bijzonder en lekker was. Troost gaat over die culinaire wereld: een succesvolle kok gaat ten onder nadat hij een kookshow op televisie heeft gekregen, en zijn roem en ijdelheid zich hem ziet keren. Smaakvol boek met een boodschap, dat je met (lees)honger terzijde legt.

HhhH: Himmlers hersens heten Heydrich / Lauren Binet

Een waargebeurd verhaal over de aanslag op 27 mei 1942 op Reinhard Heydrich, hoofd van de Gestapo. Hij geldt als een van de meest wrede nazi's en bedenker van de Endlösung. Recentelijk nog als documentaire op televisie geweest. Het goede nieuws: de aanslag in Praag is gelukt. Het slechte nieuws: de gruwelijke represailles op de inwoners van twee dorpen.

Uit de krant