Rebecca en Barend Elshout met een gecarved surfboard, afkomstig de shark serie van Aaron Kereopa. | Foto: pr.
Rebecca en Barend Elshout met een gecarved surfboard, afkomstig de shark serie van Aaron Kereopa. | Foto: pr.

Liefde voor de kunst van de Maori's te zien bij ArtWise

Zakelijk

Warmond • Meer dan een half jaar werk zit er in de handgemaakte bronzen en houten beelden. De kunst uit Nieuw-Zeeland belichaamt de kracht en trots in de Maori-cultuur. De unieke kunstwerken zijn tussen maandag 2 en vrijdag 6 juli te zien en te koop in de galerie van ArtWise. Barend en Rebecca Elshout zijn klaar voor hun tweede expositie aan de Dorpsstraat 86.

In januari van dit jaar startte Barend en Rebecca Elshout hun kunstonderneming ArtWise.com. Ze richten zich op Native Art uit West Canada (First Nations) en Nieuw-Zeeland (Maori). Deze kunstvormen zijn nog onbekend in Europa, maar het echtpaar wil aan de bekendheid werken en importeert het voor de Europese markt.

De liefde voor Native Art ontstond tijdens de reizen die het stel maakte naar Canada. Met een lokale galeriehoudster hebben ze altijd contact gehouden. Toen hun zoon in Nieuw-Zeeland studeerde en ze hem daar bezochten, werden ze door de kunst van de Maori's gegrepen. Barend kwam in contact met Roi Toia, een bekende Maori-kunstenaar. Hij introduceerde ze in zijn wereld. Opnieuw was het echtpaar Elshout onder de indruk. "Kunst is emotie, je voelt er iets bij. Het moet bij je passen. Dat is bij Native Art zeker het geval," vertelt Barend. Het gebruik van hout of brons vraagt specifieke vaardigheden van de kunstenaars. "Wij werken alleen met de top. Zij zijn allemaal naar carving school geweest, dat is een school voor houtsnijkunst, of hebben het in binnen hun familie geleerd. Dit soort technieken worden doorgegeven van opa, naar vader en naar kleinkinderen. Het is voor Maori's een manier om hun cultuur te behouden."

Het verhaal achter een kunstwerk is dan ook net zo belangrijk, legt Barend uit. "Bij ieder object dat we hebben, zit een fotoserie over hoe het kunstwerk is gemaakt. De kunstenaars vertelt zelf zijn visie en de betekenis van het kunstwerk. Op die manier koop je niet alleen een werk, maar leer je ook de kunstenaar kennen. Dat maakt het bijzonder."

Tatoeages in beeld

Via Roi Toia kwam Elshout in contact met fotografe Patricia Steur. Ook zij omarmde de kunst van de Maori's in haar werk, maar dan als fotografe. Tijdens meerdere bezoeken aan Nieuw Zeeland bracht ze de tatoeage-cultuur in beeld in het prachtige fotoboek 'Dedicated by Blood'. Barend: "Een tatoeage is daar veel meer dan gewoon een versiering. Het symboliseert de levenslijn van die persoon. Ontzettend inspirerend". Op vrijdag 6 juli signeert Patricia Steur, behorend tot de fotografietop van Nederland, haar boeken in de galerie in de Dorpsstraat 86. De helft van de opbrengst uit de verkoop van de boeken komt ten gunste van een culturele bestemming in Teylingen. Wethouder Arno van Kempen is vanaf 12.00 uur aanwezig om het fotoboek in ontvangst te nemen. Meer op www.artwise.com.

Uit de krant