Afbeelding

Het leven van Boerhaave te zien in Kenniscentrum

Historie

Voorhout • De tentoonstelling '350 jaar Herman Boerhaave' is op zaterdag 27 oktober van 10.30 tot 12.30 uur te bezichtigen in het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) aan de Bonekruidstraat 13. De tentoonstelling vertelt over het (werkende) leven van de Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker.

Herman(us) Boerhaave werd geboren op 31 december 1668 in Voorhout. Hij was een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de voornaamste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaaves motto was 'Simplex sigillum veri - Eenvoud is het kenmerk van het ware'.

Verder bij binnenkomst op het Raadhuisplein treffen de bezoekers aan de vele historische voorwerpen uit het historisch verleden van het oude Voorhoutse gemeentehuis jaren 1906-1991.

In de Oosthoutzaal zijn in de vitrines de uitgestalde unieke aanwinsten uit de historie van Voorhout, die in de afgelopen twintig jaar zijn gekregen, verzameld of aangekocht te bezichtigen. Verder kunnen geïnteresseerden volop kijken in boeken met materiaal over Herman Boerhaave en bladeren door de tientallen fotoboeken met duizenden foto's uit een ver en recent verleden. Ook de vele boeken in de boekenkasten zijn er om kennis te nemen van en over het historisch verleden van Voorhout, de bollenvelden, familiegeschiedenissen en boerderijen. Bestuursleden zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden. Ook zijn de recente aankopen te bewonderen, zoals een schilderij van de Ruïne van Teylingen van de hand van de Sassenheimse kunstschilder Louis Dieleman uit een ver verleden.

De volgende inloop is op woensdag 14 november van 14.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant