Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Commissie in discussie over visie op nieuw vuurwerkbeleid

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadscommissie Bestuur gaat op woensdag 17 juni een opiniërende discussie voeren over de regels voor het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling.

Door Nico Kuyt

Vanaf jaarwisseling 2020-2021 geldt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Hierdoor ontstaat er vanaf de komende jaarwisseling een nieuwe situatie, waarbij gemeenten ook aanvullend op de landelijke regelgeving beleid kunnen vaststellen. Lokale initiatieven tot het gezamenlijk afsteken van vuurwerk zijn toegestaan, maar alleen onder leiding van een professionele vuurwerkdeskundige. 

Visie

Teylingen wil nu een visie ontwikkelen op vuurwerk en deze indien nodig omzetten in beleid en regelgeving. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden onder de inwoners. Een willekeurige steekproef van 4.000 inwoners toonde eind vorig jaar dat van de mensen die hebben gereageerd 69 procent voor het instellen van vuurwerkvrije zones te zijn. Bij de vorige jaarwisseling telde Teylingen elf vuurwerkvrije zones.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om de lokale regels in te kleden. Zo kan het huidige beleid van vuurwerkvrije zones worden voortgezet. Of het instellen van een geheel vuurwerkvrije gemeente. En alternatieve tradities zoals een vuurwerkshow.

Vooralsnog ziet B&W geen aanleiding om van het eerdere beleid van vuurwerkvrije zones af te wijken, maar neemt wel het advies over om een aantal verbeteringen hierin aan te brengen. De vuurwerkvrije zones hebben een groot draagvlak onder de inwoners van Teylingen. De zones scheppen de mogelijkheid voor de inwoners die nog graag vuurwerk willen afsteken dit op plekken buiten deze zones te doen. Op dit moment kan zeer waarschijnlijk geen collectief alternatief als een vuurwerkshow geboden worden. Met het vooruitzicht van de maatregelen die zijn ingesteld omtrent de corona pandemie zal het niet mogelijk om een dergelijk evenement deze jaarwisseling te laten plaatsvinden.

Uit de krant