Logo deteylinger.nl
Theater-voorzitter Albert Olthof in de nieuwe foyer: 'Dit theaterseizoen wordt allemaal improviseren'. | Foto: MV
Theater-voorzitter Albert Olthof in de nieuwe foyer: 'Dit theaterseizoen wordt allemaal improviseren'. | Foto: MV (Foto: MV)

Foyer in 't Onderdak gerenoveerd

Sassenheim Het zou het jubileumjaar van theater 't Onderdak moeten worden, met een vol programma en een nieuwe foyer. Dat eerste gaat vanwege de huidige maatregelen niet door, maar de vernieuwde entree en ontvangst-/barruimte zijn wel gerealiseerd. Vanavond, op woensdag 9 september, is er voor genodigden een klein openingsfeestje.

Twintig jaar geleden was de foyer, bij de opening van theater 't Onderdak, voor het eerst en het laatst ingericht. Op het programma stond al om het schilderwerk te doen, maar omdat er wensen waren voor een renovatie, werd daar over nagedacht, vertelt voorzitter Albert Olthof een week voor de officiële opening. "De uitstraling was gedateerd en een beetje rommelig, met veel verschillende kleuren, heel veel posters aan de muur en meubels die ook wel aan vervanging toe waren. De vloer was het grootste punt van aandacht: de blauwe tegeltjes zorgden niet bepaald voor een goede akoestiek." Vorig jaar is een groep studenten gevraagd aan ontwerp te maken voor een nieuwe foyer. Het plan werd eerst in de kleine foyer, een lokaal dat wordt geopend als er veel publiek is, al het schilder- en behangwerk gedaan. Het enthousiasme was aangewakkerd en dus kreeg ook de grote foyer de warme bruin- en grijstinten op de muur. Alle posters zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor sierlijsten, waar later nog een enkele poster komt. Er zijn nieuwe tv-schermen geplaatst en de verlichting is vernieuwd. En heel belangrijk: de nieuwe vloer zorgt voor een betere akoestiek. De 35.000 euro die de renovatie heeft gekost, is opgebracht door het werven van fondsen, het benaderen van sponsoren en organiseren van een loterij.

Een grote officiële opening kan door de coronamaatregelen niet. De grote voorstellingen die het jubileumjaar gepland stonden, kunnen niet doorgaan en zijn voor een groot deel verzet naar 2021, vertelt Olthof. Het theater kan het, dankzij een subsidie van de gemeente, nog tot het einde van het jaar uitzingen. "We mogen door de maatregelen maar maximaal 53 stoelen vullen, terwijl dat er normaal 180 zijn. Per voorstelling zouden we dan 12.000 euro verlies maken. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Kijk, wij hoeven geen winst te maken, maar verlies is ook niet de bedoeling."

Voorstellingen
Goed nieuws is er desondanks toch voor theaterliefhebbers. "De gemeente heeft in een overleg laten weten garant te staan in de eerste helft van 2021. Van 1 januari tot 1 juni kunnen we zes normale voorstellingen draaien, één per maand. Wel met minder publiek, maar dan heb je wel de bekende namen." Daarnaast is er voortaan wekelijks een film te zien, in plaats van tweewekelijks. En nog meer goed nieuws: op vrijdag 25 september is de eerst cabaretvoorstelling. Cabaretier Jasper van der Veen staat dan op de planken met het zeer toepasselijke 'Het dreigt volslagen goed te komen'.

Meer berichten