Logo deteylinger.nl
<p>Het Overbosch wordt lenteklaar gemaakt met behulp van vrijwilligers tijdens het jaarlijkse NLdoet. | Foto: pr.</p>

Het Overbosch wordt lenteklaar gemaakt met behulp van vrijwilligers tijdens het jaarlijkse NLdoet. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

Klussen, schilderen of tuinieren: steek de handen uit de mouwen tijdens NLDoet

Regio • Het Oranje Fonds organiseert komende vrijdag en zaterdag de 17e editie van NLdoet. Tijdens de grootste vrijwilligersactie van ons land kan iedereen op een laagdrempelige manier ervaren hoe mooi het is om iets voor een ander te doen. Op ruim 5.500 plekken in ons land kunnen mensen meedoen aan NLdoet-klussen. Gezondheid en veiligheid staan daarbij voorop. Aanmelden kan nog altijd via nldoet.nl.

In Teylingen zijn negen klussen aangemeld. Scouting Scojesa in Sassenheim zoekt vrijwilligers voor het schilderen van containers en het onderhoud van het speelbos. Bij Buurtspeeltuin de Banaan in Voorhout gaan ze perkjes opknappen. Kinderboerderij de Klaprooshof in Voorhout houdt een klus- en schoonmaakdag. Bij de Bolero zoeken ze vrijwilligers voor het schoonmaken en opknappen van de balkons. Bij Gezinshuis Alas willen ze ook de tuin zomerklaar maken. Een andere buitenklus is bij Het Overbosch in Voorhout, waar ze willen zorgen dat het groen er weer fantastisch bij staat. Bij de Gerto zoeken ze vrijwilligers om een tuinkar te maken. In Warmond zoeken scoutinggroepen Norvicus en De Haagse Waterscouts hulp bij het schilderen van hun boten.

Alle hulp is welkom

Vanwege de coronacrisis is deze editie verplaatst van 12 en 13 maart naar aankomend weekend. Het Oranje Fonds heeft deelnemers opgeroepen te allen tijde de coronamaatregelen in acht te nemen en activiteiten zo veel mogelijk buiten plaats te laten vinden. Ook is er extra geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van beschermende middelen zoals mondkapjes. “We zijn heel blij dat de actie dit weekend door kan gaan”, vertelt Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. “De organisaties die meedoen aan NLdoet zetten zich in voor mensen in onze samenleving en zij drijven op vrijwilligers. Alle hulp is daarom welkom. Er is lange tijd weinig mogelijk geweest en natuurlijk gelden er nog altijd beperkingen. Maar juist door de crisis waar we in zitten is hulp van vrijwilligers nóg belangrijker dan die al was. Gelukkig kun je ook op anderhalve meter afstand iets voor een ander betekenen.”

Creatief

Deelnemende organisaties doen er dit jaar alles aan om de voor hun zo belangrijke activiteiten op een verantwoorde manier door te laten gaan. “Het is zo mooi om te zien hoe creatief organisaties door de beperkingen worden. Zo worden er fietstochten, wandelingen en puzzeltochten voor kwetsbare mensen georganiseerd, zodat zij toch op een veilige manier een uitstapje kunnen maken. Er worden weggeefkastjes getimmerd, taallessen op afstand gegeven, bloemen geplant samen met ouderen. En er worden heel veel buitenlocaties opgeknapt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zoals de buitenruimtes van buurthuizen en woonzorgcentra.”

Vrijwilligerswerk

NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. De landelijke actie leidt er vaak toe dat mensen zich voor langere tijd inzetten en is voor organisaties dan ook een goede manier om nieuwe vrijwilligers te vinden. En het biedt de deelnemers de kans om op een laagdrempelige kennis te maken met vrijwilligerswerk en te ervaren hoe fijn het is om iets voor een ander te betekenen. Dat sluit aan bij de missie van het Fonds: er samen voor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan in onze samenleving.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit kennis en netwerk, geld, tijd en erkenning. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer berichten