De vrijwilligers van Voorhout Schoon kunnen wekelijks vele vuilniszakken vullen met het zwerfafval dat zij opruimen. | Foto: archief
De vrijwilligers van Voorhout Schoon kunnen wekelijks vele vuilniszakken vullen met het zwerfafval dat zij opruimen. | Foto: archief Foto: pr.

Teylingen Schoon wil meer voorlichting over zwerfafval

Politiek Teylingen

Teylingen • Zij ruimen de rommel op die anderen achteloos in de drie kernen wegwerpen. De vrijwilligers met hun zwerfafvalpakkers. Maar maatregelen zijn eigenlijk wel nodig, vinden zij. Het is anders een dweilen met de kraan open. Voorlichting aan de inwoners is erg belangrijk, zo hielden de vertegenwoordigers van Teylingen Schoon de raadsleden op maandag 6 december voor.

Door Nico Kuyt

Teylingen Schoon is een samenwerking met inwoners, vrijwilligers, bedrijven en gemeente om het zwerfafval tegen te gaan. Het begon met onverenigde vrijwilligers die zich stoorden aan het zwervende afval. Een initiatiefvoorstel werd ingediend en zo kreeg het steeds meer een structureel karakter. In Sassenheim zijn circa 22 actieve vrijwilligers, in Voorhout 15 vrijwilligers en 6 vrijwilligers in Warmond. Inmiddels zet een groepje vrijwilligers zich in om paar keer per jaar op verschillende punten in Warmond, waaronder de Tengnagel en de Strengen, zwerfafval te ruimen.

Handhaving

Maar zorgen leven bij Teylingen Schoon over het blijvend aantal zakken van zwerfafval dat gesprokkeld wordt. De gemeente zou hiertegen iets kunnen doen. Teylingen Schoon wil daden zien. Er is in de ogen van Teylingen Schoon dringend onderzoek nodig naar de oorzaak en gevolg van zwerfafval en een aanpak. Een afstemming tussen beleid en uitvoering, samen met de vrijwilligers van Teylingen Schoon. Hierdoor wordt doelgericht en doelmatig met elkaar samengewerkt. Voorlichting is heel belangrijk. En voorlichting en communicatie voor bewustwording op scholen, bedrijven, ondernemers en inwoners. Als je ziet hoeveel peuken er liggen, daar zou je wel een confronterende campagne van kunnen maken. Hoe lang een peuk blijft bestaan, wat het effect is op de natuur. Hier ligt een taak voor de gemeente. Het aanspreken van bedrijven, ondernemers en inwoners. De afvalvoorzieningen verbeteren op bepaalde locaties. En de toezicht en handhaving: bekeuren waar nodig.

Hotspots

Er zijn in de gemeente diverse hotspots te vinden waar veel zwerfafval te rapen valt. Zoals in Voorhout de Herenstraat, Jacoba van Beierenhof, het Raadhuisplein met de markt, rond treinstation bij de fietsenstalling, het industrieterrein bij PostNL, bij de Milieustraat, Oosthoutplein en de fietstunnel onder N444 bij de KTS en speeltuin Oosthoutpark. Daarnaast is er ook overlast door hangjongeren en druggerelateerd afval. In Warmond is het station Sassenheim een hotspot, maar ook Tengnagel en Strengen, de afritten van de A44 vooral bij Klinkenbergviaduct en bij Van der Valk en de fietspaden in het buitengebied. De Hoofdstraat in Sassenheim kan er ook wat van. Het station Sassenheim met de parkeergarage, het winkelplein bij AH en de Action, de Van Pallandtlaan, de Eendenkooi en de uitkijkpost, de omgeving van de McDonalds, waaronder de Wasbeekerlaan en de op-afrit van de A44 met het carpoolplein.

Niet verbeterd

Het meest voorkomende zwerfafval zijn drank- en snoepverpakkingen, zoals plastic flesjes, blikjes en pakjes, sigarettenverpakkingen en peuken. Al jaren is de situatie niet verbeterd, zo hield maandag Teylingen Schoon de raadsleden voor. Het is dweilen met de kraan open. Het bouwafval is zelfs nog verergerd vanwege het aantal nieuwbouwlocaties. Vooral het piepschuim is bijna niet op te ruimen. Er worden door de vrijwilligers jaarlijks honderden vuilniszakken vol zwerfafval opgeruimd. Zij wensen meer samenwerking met de gemeente en (ondernemers)verenigingen. In juli 2018 is een plan van aanpak Zwerfafval aan de wethouder aangeboden, zonder enige follow up, zo constateren zij. De bestuurlijke belangstelling ervaren zij als minimaal. Wel zijn er goede contacten met de ambtenaren in de buitendienst. De vrijwilligers kunnen toch de gemeente goed adviseren over het terugdringen, voorkomen en voorspellen van zwerfafval, aldus Teylingen Schoon.

Uit de krant