Afbeelding
Foto: pr./Edwin van der Wijngaard

Middeleeuwse sfeer op het toneel dankzij Pankras

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • “Als dit een echt een Bourgondische Beleving was, wil ik wel terug naar de Middeleeuwen,” lachte een bezoekster na de voorstelling van Toneelvereniging Pankras op zondagmiddag 1 mei. “Wat een gigantisch leuke show was dit.”

Door Ineke van Koningshoven

Theater ’t Onderdak stond het afgelopen weekend in het teken van het leven tijdens de Middeleeuwen. Al bij het betreden van de foyer, kreeg een ieder een stoffen zakje met enkele dukaten. “Voor spijs en drank.” In de zaal werden de bezoekers welkom geheten door vriendelijke dames in schitterende kledij. De man aan het accordeon zorgde voor passende muziek. Het publiek zat voor de verandering nu niet in rijen maar gezellig aan tafeltjes, wat de sfeer direct knusser maakte.

Het spel van de Pankrasmensen zorgde voor de rest: Wat een actie en vaart in spel en dialoog. De magistraat met zijn dure woorden was indrukwekkend; de klerk vrolijk en ondeugend; de marktmeisjes Sybille en Aagie lief en onschuldig; Meneer de Drost als “krentekakker” hilarisch; Gijsbert Zwese bleek toch intelligenter te zijn dan gedacht; Vrouwe Deodate charmant en gevat; De bedelaars snel en uitgekookt Dat gold overigens voor alle personages: Alle grote en kleinere rollen werden met verve op de planken neergezet.

Eveneens een hoofdprijs voor de mimiek en de onderlinge woordspelingen. Termen als “dievenvolk, zeveren, hondsvot ,schavuit en schavot” en erger werden zeer regelmatig gebezigd. De lakei die na de pauze een uitleg gaf over de taken van een souffleur was duidelijk in zijn taal en zijn gezichtsuitdrukking was gouden dukaten waard, om maar in stijl te blijven. Na dit intermezzo, was het tijd voor de tweede eenakter, ook pittig, vooral door de Babylonische spraakverwarringen. Neem daarbij de charmante gastvrouwen, de heerlijke hapjes, en het wervelende samenspel tussen de personages; Allemaal debet aan een dag vol verrassingen. Pankras heeft duidelijk laten zien hoeveel talent er ‘in huis’ is.

Uit de krant