Afbeelding
Foto: pr

Het tiny house van de KTS gaat de wijde wereld in

Algemeen

Het is zover: het tiny house van Teylingen College KTS in Voorhout wordt verkocht. Eindexamenleerlingen van de afdeling techniek hebben de afgelopen drie schooljaren waardevolle praktijkervaring opgedaan bij het bouwen van het tiny house. Dat ze werkten aan een object dat uiteindelijk de markt op zou gaan, heeft de vmbo-leerlingen extra gemotiveerd. Docent Stefan Loos: “Het is mooi om te zien dat de leerlingen meer kunnen dan ze denken”.

Het tiny house is gebouwd en afgewerkt door drie lichtingen vierdejaars leerlingen van de niveaus basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte- en theoretische leerweg, met de uitstroomprofielen BWI (Bouwen, Wonen en Installeren) en PIE (Produceren, Installeren en Energie). 

Levensecht leren

Het is een complete woning - gebouwd op een trailer - met een keuken die van alle gemakken is voorzien, een badkamer met wc, een CV-installatie en aansluitingen voor het elektriciteitsnet en de riolering. Hierdoor zijn alle technieken aan bod gekomen, die in de praktijk ook worden toegepast bij het bouwen van een huis. Het tiny house-project is daarom bij uitstek geschikt om leerlingen enthousiast te maken voor de bouw- en techniekbranche. Stefan Loos, docent op de KTS: “Met dit project kunnen leerlingen levensecht leren; ik ben er zelf heel enthousiast over en de leerlingen zijn dat ook. Ze gaan er echt voor en dat het tiny house uiteindelijk verkocht gaat worden, motiveert ze enorm. Het is mooi om te zien dat ze meer kunnen dan ze denken.” Leerling Robbin Zandbergen beaamt dat: “Dit is een heel andere ervaring dan het maken van opdrachten achter de werkbank; zo doe je echt wat, het tiny house wordt echt verkocht - dat is het leukste hiervan!”.

Vakopleiding

Wat de KTS betreft is het tiny house een mooi voorbeeld van waar vmbo-leerlingen toe in staat zijn en dat ze het in zich hebben om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. Ze kiezen na het behalen van hun diploma meestal voor een mbo-opleiding, beroepsbegeleidende leerweg (bbl); vier dagen werken en één dag naar school. Dat mbo’ers die voor de techniekbranche kiezen, na hun opleiding vaak een hoger brutoloon verdienen dan menig hbo’er, is onlangs in het nieuws geweest en betekent dat de maatschappij arbeidskrachten met een vakopleiding steeds meer gaat waarderen.

Het tiny house-project is niet alleen van waarde om praktijkervaring op te doen, maar het maakt de leerlingen ook bewust van duurzaamheid. Onlangs kwam het tiny house dan ook voorbij in ‘Bo springt op groen’, een reportagereeks over duurzaamheid van de omroep van de Bollenstreek. 

Pilot

Het succes van het tiny house als eindexamenproject is een reden voor de KTS om volgend schooljaar een pilot te draaien met een nieuwe uitstroomrichting: het profiel Technische Montage en Installatie (TMI). Het profiel voldoet aan de vraag van leerlingen, die graag een timmerman-technische maar óók een installatie-technische opleiding willen volgen en sluit aan op de werkzaamheden van de kleinere aannemer.

Bestemming

Het tiny house staat momenteel te koop bij een makelaar. Potentiële kopers kunnen een bod doen en moeten daarbij ook een motivatiebrief inleveren. De KTS vindt het namelijk belangrijk dat het tiny house een maatschappelijk verantwoorde bestemming krijgt. De opbrengst gaat naar het volgendeproject van de afdeling techniek: een tiny restaurant. Dit wordt weer een gezamenlijk project voor BWI- en PIE-leerlingen. Dit keer komt de opdrachtgever van de KTS: de afdeling horeca.

Voordat het tiny house het terrein van de KTS zal verlaten met de nieuwe eigenaar, zal het gepresenteerd worden tijdens een kijkdag, waarop uitleg wordt gegeven over het bouwproces en er uiteraard ook een rondleiding mogelijk is. Dat daar drie lichtingen eindexamenleerlingen voor zullen worden uitgenodigd, staat alvast als een paal boven water.

Uit de krant