Algemene bestuursleden Piet van der Hulst en Willem van de Kooy, penningmeester Jan Nijgh, burgemeester Carla Breuer, voorzitter Peter Tolk, wethouder Reny Wietsma, en secretaris Ivo van der Lee poseren met de geschenken van de gemeente Teylingen.
Algemene bestuursleden Piet van der Hulst en Willem van de Kooy, penningmeester Jan Nijgh, burgemeester Carla Breuer, voorzitter Peter Tolk, wethouder Reny Wietsma, en secretaris Ivo van der Lee poseren met de geschenken van de gemeente Teylingen.

Postduivenvereniging De Voorhouter viert haar 75-jarig bestaan

Algemeen

Postduivenvereniging De Voorhouter bestaat 75 jaar. Ondanks de feeststemming was voorzitter Peter Tolk kraakhelder over het voortbestaan van PV De Voorhouter. ‘Het honderdjarig bestaan halen we zeker niet. Tel bij de leeftijden van onze leden maar eens 25 jaar op. Misschien dan allemaal krasse tachtigers of negentigers, maar allesbehalve postduivenhouders.’               

Door Ingrid Langeveld

75 jaar terugkijken is voor een aantal leden en ook voor Stolk, op deze kille natte en stormachtige (windkracht 5) middag grappig maar allerminst eenvoudig. Tal van prominente duivensportliefhebbers zijn door de jaren heen de club ontvallen en daarnaast hingen verschillende duivenliefhebbers hun grijze stoffen jas aan de wilgen. Mensen die elk hebben bijgedragen aan de bloeiende ontwikkeling van PV De Voorhouter en nog steeds hun voetafdruk hebben liggen in het houten gezellige clubhuis aan de Sportlaan. Een van hen is de in 2014 onverwacht overleden oud-voorzitter Piet van der Hulst. Volgens Tolk, zelf evengoed een gepassioneerd duivensporter, ‘een pracht mens die ook met zijn duiven goed wist te presteren en aan wie PV De Voorhouter veel te danken heeft’. Juist om die reden heeft het verenigingsbestuur besloten de eventuele financiële donaties ter ere van het 75-jarig jubileum beschikbaar te stellen aan Stichting Vrienden van het Overbosch. ‘Want Park Overbosch was toch altijd één van Piets geesteskindjes’, mijmerde Tolk in zijn jubileumspeech. 

Ondanks het geringe aantal leden dat in Voorhout de duivensport beoefent - volgens de voorzitter zijn dat diehards die PV De Voorhouter in leven houden - is de club volop in beweging en worden genoeg initiatieven ontplooid welke het leven van een duivenliefhebber leuk maakt. Dit mede dankzij een altijd up-to-date website die qua belangstelling nog altijd groeiende is en de opzienbarende prestaties van de dieren. 

Vorig jaar behaalde de Voorhoutse duivenmelkersclub, spelend in afdeling 5 tegen liefst 71 verenigingen, zelfs de tweede prijs. ‘En dat is een machtig mooie prestatie’, wist secretaris en fervent duivenmelker Ivo van der Lee te vertellen. Voor hem zijn het verzorgen van en het welzijn van zijn gevleugelde vrienden het allerbelangrijkste, meer nog dan het competitieve element. 

Elke keer genieten van zijn circa 60 duiven doet ook de 84-jarige Piet van der Hulst (overigens geen directe familie van de wijlen oud-voorzitter), het minst jonge lid van PV De Voorhouter. In 1949 kreeg hij voor Sinterklaas zijn eerste duiven. ‘Vliegwedstrijden winnen, dat is wat de duivensport voor mij mooi maakt.’ 

Hoewel de vergrijzing onder de leden - zeker ook bij andere postduivenverenigingen - feit is en de interesse in de duivensport tanende, ziet Stolk volop perspectief voor de duivensport. ‘Wij duivenliefhebbers zijn vooral gebaat bij positieve context. Want net als alle sporten die maar enigszins een link hebben met een dier, ligt de duivensport onder een vergrootglas. We worden in de gaten gehouden. Maar dat neemt niet weg dat duiven houden een vreselijk leuke hobby is, zowel voor jong als minder jong. Immers, de dieren laten je genieten, ze houden je sociale contacten in stand, én ze vertellen allerlei nutteloze verhandelingen uit de oude doos. Hoe mooi en leuk is dat!’ Belangstelling in deze hobby? Kijk voor info op www.pvdevoorhouter.nl

Uit de krant