Afbeelding
Foto: Unsplash

Gemeente Teylingen betreurt datalek rond energiebonnen

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders betreurt het datalek dat heeft plaatsgevonden rond de energiebonnen. Het schaamroodmoment ging om 19 inwoners die ‘elk’ 14 etiketten hebben ontvangen in de e-mail met ‘elk’ NAW-gegevens van 14 andere inwoners die zich hebben ingeschreven voor de energiebonnen. In totaal zijn er 87 inwoners betrokken bij dit incident, verdeeld over de drie dorpen: 17 uit Voorhout, 54 uit Sassenheim en 16 uit Warmond.

De gevolgen daarvan zijn zo snel mogelijk beperkt en er zijn maatregelen genomen om dit soort datalekken in de toekomst te voorkomen, laat de gemeente weten.

Het kan gebeuren, de gemeente kreeg een melding binnen dat een datalek had plaatsgevonden. Inwoners met een laag inkomen kunnen zich bij de gemeente aanmelden voor energiebonnen. Bij het versturen van de brieven is er een menselijke fout gemaakt. De etiket-teksten voor de enveloppen, zijn per abuis per mail verstuurd. Hierdoor zijn persoonsgegevens van aanmelders, namelijk naam, adres en woonplaats, per e-mail verzonden aan enkele andere aanmelders. 

Direct actie

De gemeente meldde het direct bij de landelijke Autoriteit Persoonsgegevens, een verplichting. Tevens zijn de betroffen inwoners benaderd, waarbij B&W de excuses heeft aangeboden en heeft verzocht de e-mail te verwijderen met een bevestiging van de verwijdering. Daarnaast zijn alle 262 betrokkenen schriftelijk op de hoogte gesteld van het incident. Enkele inwoners kregen nog een telefonische toelichting op vragen.

Alert

‘De verstrekking van de energiebonnen is hierbij niet in het geding gekomen. Ondanks wij de kans klein achten, hebben wij de inwoners verzocht alert te blijven dat hun (adres)gegevens niet onrechtmatig gebruikt worden door een derde’, geeft B&W aan in een memo aan de gemeenteraad. 

B&W betreurt het incident uiteraard, maar merkt wel op dat de ambtelijke dienst adequaat heeft gehandeld, om de gevolgen het datalek zo snel mogelijk te beperken en zo goed mogelijk af te handelen en daarnaast maatregelen heeft genomen om het in de toekomst te voorkomen.

Uit de krant