Het voorstel van de FVD voor een raadplegend referendum vindt weinig steun van de andere fracties. | Foto: pr
Het voorstel van de FVD voor een raadplegend referendum vindt weinig steun van de andere fracties. | Foto: pr

Raadplegend referendum heeft weinig kans van slagen in Teylingen

Algemeen

Donderdag 14 maart gaat de gemeenteraad verder spreken over het initiatiefvoorstel van Forum voor Democratie (FvD) over het invoeren van een raadplegend referendum. Dit is een raadpleging van de inwoners vanuit de gemeenteraad. De kans is klein dat deze aangenomen gaat worden. Misschien komt de fractie met een aangepast voorstel.

Door Nico Kuyt

Sinds 2008 bestaat in Teylingen de mogelijkheid tot het organiseren van een ‘raadgevend’ referendum op initiatief van inwoners. Die moeten dan over een kwestie een bestemd aantal handtekeningen verzamelen, minimaal 10 procent van de kiesgerechtigden. 

De FvD wil dit nu uitbreiden met een ‘raadplegende’ variant, die niet van onderop, maar van bovenop door de gemeenteraad wordt opgelegd. Referenda zijn overigens niet-bindend; de gemeenteraad kan een uitslag altijd naast zich neerleggen.

Andere instrumenten

De voorbespreking in de raadscommissie Bestuur was er een voor volhouders, van zeer lange duur. En een meerderheid van de fracties konden niet meegaan met het voorstel. De vraag werd gesteld wat een raadplegend referendum nu toevoegt aan de vele formele en informele instrumenten die de raad al beschikt en informeert, zoals participatie, inspraak, hoorzittingen en aan het eind van de lange reeks, het direct contact als raadslid of fractie met de inwoner.

Onder andere Trilokaal wees ook op de risico’s. Je gaat iets vragen aan de inwoner en dan beslis je toch anders. Dat zal het vertrouwen niet wekken. Daarnaast kan de inwoner alleen antwoorden met ja of nee, gaf Progressief Teylingen aan, die juist argumenten vanuit het volk wil horen. D66 en GroenLinks wezen dat zo’n referendum van boven wordt opgelegd. Alleen een correctief bindend referendum, waarbij de inwoner bindend kan bijsturen, heeft in hun ogen zin. 

Geen meerderheid

Al met al, een raadplegend referendum lijkt weinig kans van slagen te hebben. Enkele fracties stonden wel positief tegenover het instellen van een onafhankelijke referendumcommissie als een neutrale derde partij die toeziet op de organisatie en uitvoering van het referendum. Wellicht komt de FvD met een aangepast voorstel naar de raad. Er heeft overigens nog nooit een referendum plaatsgevonden sinds de geboorte van de fusiegemeente Teylingen.

Uit de krant