Afbeelding
Foto: Ingrid Langeveld

NLdoet! Door krachtpatsers Park Rusthoff klaar voor de lente

Algemeen

De tijd vliegt. Opnieuw is het Nldoet weekend voor het Oranje Fonds, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dit jaar voor de twintigste keer. Duizenden vrijwilligers klaren bij vele organisaties talloze klussen en maken op die manier kennis met vrijwilligerswerk. Ook in Sassenheim, Voorhout en Warmond gebeurt een hoop. Velen doen hun stinkende best en maken de gemeente Teylingen een stukje mooier én vooral ook schoner. ‘Je inzetten voor en ertoe doen voor een ander, hoe leuk is dat!’

Door Ingrid Langeveld

Op deze prachtige maar frisse zaterdagmorgen wrijven Monique Knops, Marco van den Nouland, Leen van Goeverden en Paul ten Velde zich dankbaar in de handen. Dankzij de enthousiaste inzet van ruim dertig man en vrouw, onder wie een aantal uit de vaste kern vrijwilligers maar ook verschillende fanatieke krachtpatsers van buitenaf, ziet Park Rusthoff er na enig zweten aan het begin van de middag ronduit proper uit. ‘Ons mooie park van liefst 6 hectare is klaar voor de lente’, meldt Knops tevreden. 

‘De bruggen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, toegangshekken en informatieborden zijn gepoetst, geschrobd en poepvrij gemaakt en ook het paviljoen spinnenwebvrij. Zelfs de keuken heeft een grote sopbeurt gehad en alle ramen zijn gelapt. En’, zegt Van den Nouland met gepaste trots: ‘Vier zitbanken zijn helemaal uit elkaar gehaald, alle planken ervan geschuurd en gebeitst, het frame met hammerite gelakt en daarna zijn de bankjes weer in elkaar gezet. Mensen staan er niet altijd bij stil. Maar bij zo’n mooi park als ons prachtige Park Rusthoff komt heel wat kijken. Door mee te doen aan NLdoet! - jawel, deze editie voor de eerste keer - willen wij mensen bewust maken dat een mooi Park Rusthoff geen vanzelfsprekendheid is.’ De Sassenheimse Juliëtte van Eeten en Hilde Does uit Warmond zijn twee van die hardwerkende krachtpatsers. Ze zijn in hun nopjes met Park Rusthoff. Het tweetal is elke woensdagmorgen tussen 10.30 en 11.30 uur met een drietal dames 55-plus in het park te vinden. Niet om te poetsen of tuinieren, maar wel om met elkaar gezellig te bewegen en lichaamsoefeningen te doen. 

‘Alles begint met beweging, en dat op een verantwoord gezonde manier’, vertelt Van Eeten. ‘En hoe fijn en gaaf is dat dit dan te kunnen doen in het mooie Park Rusthoff. Haast zou ik zeggen, sluit aan en kom kijken op woensdagochtend of kijk op krachtpatsers.nu. Ons kleine clubje heeft ruimte om te groeien.’ Behalve de grote schoonmaak in Park Rusthoff, waren volop NLdoet!-activiteiten bij Kinderboerderij De Klaprooshof, de historische Eendenkooi Warmond, zelfoogsttuin Elstgeesterhof, buurthuis De Spelewey, Gezinshuis Alas, Scoutinggroep Tjarda en in de tuin van Zorghotel Mariënhaven, terwijl in Wooncentrum Bolero Musicalgroep De Hollandse Nieuwe op vrijdag al zorgde voor kostelijk vermaak. Iedereen is goed verwend in Teylingen en NLdoet! succesvol geslaagd. 

Uit de krant