Een raadsmeerderheid stemde voor woningbouw op de oude Pluslocatie.
Een raadsmeerderheid stemde voor woningbouw op de oude Pluslocatie. Foto: Laurens Wolthaus

Groen licht voor woningbouw op Pluslocatie

Algemeen

Bijna de gehele gemeenteraad kon zich vorige week vinden in het afgeven van een ‘verklaring van geen bezwaar’ voor de realisatie van zestien woningen op Herenstraat 68, waar voorheen supermarkt Plus was gevestigd en later een Poolse supermarkt. 

Door Nico Kuyt

Het plan bestaat uit de bouw van zestien woningen en de aanleg van 28 parkeerplaatsen. De acht bovenwoningen gaan in de sociale huursector. Omdat het niet helemaal past binnen het bestemmingsplan is een ‘verklaring van geen bezwaar’ nodig. Vooraf aan de bespreking kwam een inwoner zijn bezwaar uiten tegen het plan, dat grenst aan het perceel van de bewoners. Hij sprak zorgen uit over de parkeerdruk en voorziet deze in de toekomst alleen maar toenemen. Ook is er geen rekening gehouden met ruimte, uitzicht en lichtinval, waardoor een enorme inbreuk op de privacy van de bewoners aan de Margrietstaat, evenals de nieuwe bewoners. De bovenwoningen krijgen tevens uitzicht hebben op zijn perceel.

Meerderheid

Alleen Progressief Teylingen stemde tegen, het plan moest volgens de fractie weer terug naar de tekentafel. Ondanks toch nog wat vragen kon de PvdA wel instemmen. De fractie sprak nog wel de droefenis uit dat de gemeente het zelf niet kunnen aankopen. Ook dat er geen verplichting voor de sociale woningen om deel te nemen in regionaal woonverdelingssysteem. 

Wethouder Marlies Volten gaf evenwel aan dat in de destijds geldende verordening voor verplichte deelname aan dat systeem door particulier verhuurders een ondergrens van tien woningen is opgenomen. 

Ook weersprak de wethouder de woorden van de inspreker over de parkeerdruk. Metingen geven aan dat die wel meeviel. Verder is één van de regels dat de afstand van het hoofdgebouw tot de kadastrale grens van de Margrietstraat ten minste tien meter bedraagt en dat de afstand van het hoofdgebouw tot aan de bouwperceelgrens ten minste twee meter. Diverse fracties spraken de zorg uit over de privacy, maar de meerderheid kon wel instemmen. Nu de gemeenteraad zijn akkoord heeft gegeven gaat de verklaring ter inzage gedurende een periode van zes weken.

Uit de krant