Afbeelding
Foto: pr

Teylingen doet weer mee met NK Tegelwippen

Algemeen

Op 21 maart start er weer een nieuwe ronde van het NK Tegelwippen. In de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen nemen inwoners en de gemeente het weer tegen elkaar op om de meeste tegels te ruilen voor groen. Samen gaan ze voor minder steen en een mooie, gezonde, groene regio.

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland al bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. In 2023 werden in de Duin- en Bollenstreek maar liefst 52.643 tegels gewipt in vier gemeenten. Dit jaar doet Noordwijk ook weer mee, dus hopen ze op een nog hoger aantal tegels.

Elke tegel telt

Dit kampioenschap laat goed zien dat echt elke tegel telt. “Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen,” zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. En veel groen hoeft helemaal niet te betekenen dat je er ook veel onderhoud aan hebt. Wanneer je je beplanting slim kiest, doet de natuur haar werk. 

Acties vanuit de gemeente

Niet alleen inwoners doen mee. De gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek zetten zich ook in voor meer groen en helpen waar het kan. Zo hebben Hillegom, Lisse en Teylingen vanuit de campagne Alle Tuinen Groen een half jaar lang aandacht en acties om verder te vergroenen. Is Noordwijk bezig met een grote campagne om nieuwe bomen te planten. En Katwijk gaat onder het motto ‘Katwijk kleurt groener’ inwoners helpen. Met onder andere een tegeltaxi op 15 mei en 16 oktober, tuinklimaatcoaches, gratis gevel- en tuinscan en meer. 

Doe mee

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Je kunt je gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Op zaterdag 18 mei is er ook weer de actie ‘Tegel eruit plant erin’, waarbij je je tegels kunt ruilen voor gratis plantjes. Kijk voor meer inspiratie, leuke acties en tips voor een groene tuin op www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen

Uit de krant