Afbeelding
Foto: pr

Woning Eveline Botter is het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Algemeen

Eveline Botter uit Sassenheim heeft met haar vrijstaande integrale duurzame woning uit 1999 in de categorie ‘woningen vanaf 1945 tot 2000 met een oppervlakte groter dan 150 vierkante meter’ de landelijke juryprijs van de verkiezing het Duurzaamste Huis van Nederland gewonnen. Tijdens het feestelijke Verkiezingsevent afgelopen vrijdag in de Mauritskazerne in Ede maakte de zevenkoppige vakjury dat tot Botters grote verrassing bekend.

Door Ingrid Langeveld

Voor de vakjury was het een danige uitdaging om uit de in totaal 98 genomineerde woningen - verdeeld over zes verschillende categorieën op basis van bouwjaar en grootte van het huis - in elke klasse een winnaar te kiezen, wat uiteindelijk naar tevredenheid is gelukt. Criteria die bij haar keuze een rol speelden waren onder meer het materiaalgebruik, energieverbruik, comfort, toekomstbestendigheid én - niet heel onbelangrijk - de motivatie van de huiseigenaar. 

Met name het totaal concept en integraal duurzaam - en dat al van meer dan 25 jaar geleden met het gebruik van duurzame verf, tóen al - en hoe Botter met haar manier van leven verduurzaming aanpakt, sprak de jury aan. Maar ook het groendak, het gebruik van regenwater voor toiletten en wasmachine roemen de juryleden. 

‘Dit is een waardering die mij echt trots maakt’, reageert de Sassenheimse prijswinnaar nuchter. ‘Dat deze vakjury, bestaande uit landelijk echt belangrijke en prominente mensen met aanzien, dit heeft onderkend.’ 

Evenals de andere vijf categorieprijswinnaars ontving Botter, werkzaam als beleidsmedewerker Duurzame Leefomgeving bij de gemeente Leiden, uit handen van juryvoorzitter Ad Straub (universitair hoofddocent TU Delft faculteit bouwkunde) het kunstwerk ‘het bronzen huis’ en geldcheque ter waarde van 250 euro. 

‘Verduurzamen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn’, stelt Botter (vierde van links op de foto). ‘Gewoon een kwestie van slim aanpakken en vooraf goed na- en doordenken van wat kan. Mijn huis is daar echt een voorbeeld van.’

De verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2024 heeft ten doel het breed onder de aandacht brengen van duurzaam wonen, het delen van kennis en ervaring op dat gebied, andere huiseigenaren inspireren duurzame stappen te zetten, én duurzame huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties. 

De woningen van de zes prijswinnaars zijn te bekijken op www.duurzamehuizenroute.nl

Uit de krant