Afbeelding
Foto: pr

Oud Sassenheim legt oorlogsverhalen vast

Algemeen

‘Nu het nog kan’, moet Stichting Oud Sassenheim hebben gedacht. De stichting legt herinneringen aan de oorlog van Sassenheimers op video vast.

Ze waren nog kinderen tijdens de oorlog: Cor Berg, Jan van der Geest, Riet en Gerard Scholten, Theo de Zeeuw, Theo van der Plas, Wim Blom en Wim van Hage. 

Sassenheimers op leeftijd met soms aangrijpende verhalen. Zoals het dreigen dood te schieten van de vader van Jan van der Geest voor de deur van de Sassenheimse Watertoren, omdat hij weigerde de namen van clandestiene slachters door te geven aan de bezetter. 

Herinneringen ook aan het dagelijks leven in die jaren. Razzia’s, ’s avonds luisteren naar radio Oranje, honger en gaarkeukens, hout zoeken, verduisterde kamers, etc., maar ook verhalen over solidariteit en mooie herinneringen aan de bevrijding. 

De verhalen van de Sassenheimers op leeftijd duurden soms wel een uur en zijn tot filmpjes teruggebracht van circa drie en tien minuten. De drie minuten durende filmpjes zullen tijdens de SOS-Inloop van donderdag 4 april in De Coy, Kagerdreef 72, worden vertoond. Aanvang 10.00 uur. Tijdens de nationale Dodenherdenking op 4 mei zullen ze ook worden vertoond in de Pancratiuskerk na de kranslegging en het defilé bij het oorlogsdocument aan de Wilhelminalaan.

Uit de krant