Logo deteylinger.nl
De jaarlijkse kerstmarkt brengt bezoekers ieder jaar weer in de kerstsfeer. | Foto: archief
De jaarlijkse kerstmarkt brengt bezoekers ieder jaar weer in de kerstsfeer. | Foto: archief
Voorhout

Kerstmarkt op het plein is een nieuwe traditie

  Cultuur

Voorhout • Meer kraampjes dan ooit staan er op zondag 11 december op het plein bij de Bartholomeuskerk, tijdens de tiende editie van de kerstmarkt. Naast de gebruikelijke 'meters' aan boeken en winterse lekkernijen, is er ook een bijzondere kindermusical in het programma opgenomen.

Met tien jaar op de teller is de kerstmarkt uitgegroeid van een -oorspronkelijk- eenmalig initiatief tot een vast evenement op de kalenders van veel kerstliefhebbers."Dat hadden we nooit kunnen bedenken," zeggen Cor van Steijn en Richard Kuijten lachend. De vrijwilligers zijn vanaf het begin betrokken bij de organisatie -en met korte pauze- al vele jaren actief om de kerstmarkt tot een succes te maken. "We begonnen met de markt om geld op de halen voor de restauratie van de Bartholomeuskerk, maar het werd zo enthousiast ontvangen, dat we het hebben doorgezet. Inmiddels is dit al het tiende jaar en is de markt uitgegroeid van een paar kraampjes en optredens naar een gezellig plein vol."

Boekenmarkt

De inmiddels bekende boekenmarkt wordt vanaf de eerste editie gehouden. Kratten vol met oude boeken, platen en cd's worden het hele jaar ingezameld. Van Steijn: "Het is nu zo bekend dat wij dat doen, dat veel mensen spontaan hun oude exemplaren komen brengen". Het zorgt ervoor dat er ook dit jaar in de tent een aanbod is van ruim 60 meter aan boeken. In de 250 kratten is er voor veel liefhebbers wel iets te vinden. Voor een klein bedrag kunnen zij tijdens de kerstdagen genieten van de mooiste verhalen.

Musical en brassband

Ieder jaar wil de organisatie de bezoekers verrassen met iets nieuws. Vorig jaar sloeg op het optreden van popkoor Goed Gestemd uit Voorhout erg aan. Op zondag is het aan het Noordwijkerhoutse popkoor Elan om weer de kerk te vullen met meezingers. Zij treden op van 13.30 tot 14.15 uur en van 15.00 tot 15.45 uur.

Op het buitenpodium zijn optredens van de Singing Stars (om 14.00 en 15.00 uur), het leerlingenorkest van St. Cecilia (om 15.35 uur) en de AC Brass, de brassband van Adest Musica (om 13.30 en 14.30 uur).

Nieuw is dit jaar de kerstmusical 'Op zoek naar het licht', gespeeld door kinderen tussen 7 en 12 jaar uit Voorhout. In de voorstelling zien twee kinderen dat Meneer de Wereld verdrietig en somber is. Hij heeft de laatste tijd teveel in het donker gestaan en heeft licht nodig. De kinderen besluiten het licht voor hem te gaan zoeken. Onder regie van mevrouw Hekker treden de kinderen van 12.00 tot 13.00 uur op in de kerk. De toegang is gratis. In de kerk is ook een tentoonstelling van verzameling kerstgroepen van John Bakker te zien. Ruim 15- bijzondere groepen, afkomstig uit de hele wereld, heeft de in Voorhout wonende Bakker in zijn collectie.

Smullen

Oliebollen, glühwein, warme chocolademelk, ook voor het echte smakelijke kerstgevoel is een bezoekje aan het kerkplein een feest. Lekker opwarmen met een kom erwtensoep, terwijl de temperatuur rond het vriespunt schommelt. Voor de kinderen zijn er poffertjes om te smullen. Zij kunnen ook naar het voorlezen in de tent naast de schapen. Net als voorgaande jaren is het voor de bezoekertjes mogelijk een ritje met het treintje te maken.

Voor de creatievelingen is er de mogelijkheid om kaarsen te maken. Er zijn nog meer ambachten te zien, zoals de glasbewerker en de wolspinner. "Ambachten horen bij de kerstmarkt. Het hoeft allemaal niet steeds spectaculairder, want het draait om de gezelligheid," zegt Kuijten. "We organiseren dit voor de inwoners in Voorhout, maar inmiddels verwelkomen we ook veel bezoekers van buiten het dorp. Voor steeds meer mensen is de kerstmarkt een vaste prik."

Kraam voor statushouders

Die kerstliefhebbers hebben deze zondag 11 december allang in de agenda staan. De markt begint om 11.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De organisatie bouwt al op zaterdag op, met veel vrijwillige hulp van de Oranje Vereniging Voorhout. Een dag is er naast de kraampjes met kerststukje, hyacinten, een zalmrokerij en andere zaken, ook ruimte voor een aantal bijzondere initiatieven. Zo promoot Hans van den Berg het nieuwste Boerhaave boek en verkoopt Kees Ligtvoet zijn Teylinger Jaarkalender. Yvonne Oosterwijk komt weer schilderen, net als Piet van der Ploeg; hij exposeert en schildert iconen. In een kraampje van Vluchtelingenwerk vertellen enkele statushouders graag meer over hun leven in Teylingen en hoe dat gaat.

Familiefeest

Met het succes komt de vraag op of de kerstmarkt in de komende jaren nog verder wordt uitgebreid. Daar antwoorden Kuijten en Van Steijn ontkennend op. "We zitten dit jaar helemaal vol met de 25 kramen die we hebben. Nog groter groeien hoeft voor ons niet; we willen graag op het kerkplein blijven. Dat is ook veel knusser. Het is een familiefeest en dat moet het ook vooral blijven."

Meer berichten